Franța va plăti 10 miliarde de dolari pentru naționalizarea completă a EdF

Guvernul Franței se oferă să plătească 9,7 miliarde de euro (9,85 miliarde dolari) pentru a prelua controlul deplin al EDF, într-un acord de cumpărare care îi dă mână liberă să conducă cel mai mare operator de energie nucleară din Europa, în timp ce se confruntă cu o criză energetică la nivelul întregului continent, scrie Reuters

Ministerul de Finanțe a declarat marți că guvernul va oferi acționarilor minoritari ai EdF 12 euro pe acțiune, o primă de 53% față de prețul de închidere din 5 iulie, cu o zi înainte ca guvernul să-și anunțe intenția de a naționaliza complet grupul încărcat cu datorii. .

Acțiunile EDF, care și-au reluat tranzacționarea marți, după o suspendare de o săptămână, în așteptarea detaliilor planului de cumpărare guvernamentală, au crescut cu 15% până la 11,80 euro.

Statul deține deja 84% din EdF, companie care s-a confruntat întreruperi neplanificate a producției la flota sa existentă de reactoare nucleare, cu întârzieri și depășiri ale costurilor în construirea de noi reactoare și cu plafoane tarifare impuse de guvern pentru a proteja gospodăriile de creșterea prețurilor la electricitate.

Războiul din Ucraina a adâncit criza grupului, forțându-l să cumpere energie electrică de pe piață la prețuri ridicate și să o vândă la mai ieftin concurenților săi, mai scrie Reuters.

Franța a declarat că naționalizarea EdF va crește securitatea aprovizionării energie, pe măsură ce Europa se străduiește să găsească alternative la aprovizionarea cu gaze rusești.

Creșterea prețurilor a strîmtorat furnizorii de energie din întreaga Europă, iar la începutul acestei luni, Germania a decis să salveze Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc al țării.

Franța, care în mod normal ar exporta energie electrică în această perioadă a anului, importă în prezent din Spania, Elveția, Germania și Marea Britanie, iar criza aprovizionării este probabil să se agraveze în această iarnă.

„Naționalizarea este, în cele din urmă, singura modalitate de a salva compania și de a asigura producția de energie electrică”, a declarat Ingo Speich, șeful departamentului de sustenabilitate și guvernanță corporativă la Deka Investment, care deține o mică participație în EdF. „Acesta este un pas amar, dar necesar”.

Întrucât agenția de rating S&P estimează că datoria EdF ar putea ajunge la aproape 100 de miliarde de euro în acest an, un deținător de obligațiuni din grup a spus că decizia Guvernului de a cumpăra acțiunile este un semnal binevenit de sprijin din partea statului.

Cu toate acestea, trebuie făcut mult mai mult pentru a stabiliza bilanţul, a adăugat deţinătorul de obligaţiuni.

Un bancher care cunoaște problema a spus că statul, care a oferit cea mai mare parte a unei majorări de capital de 3 miliarde de euro pentru EdF în primăvară, va trebui probabil să injecteze mai mulți bani, în curând.

Oferta de cumpărare va fi depusă la autoritatea de reglementare a bursei până la începutul lunii septembrie. Guvernul francez urmărește să finalizeze procesul și să delisteze compania până la sfârșitul lunii octombrie, a declarat o sursă din Ministerul de Finanțe.

EDF a fost înfiinţată în 1946, când Franţa a creat un monopol de stat în domeniul electricităţii, care regrupa peste 1.000 de companii implicate în producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franţa a început să funcţioneze în 1963, iar un deceniu mai târziu EDF a început să îşi extindă rapid capacităţile de producţie a energiei nucleare.

Franţa a început să liberalizeze piaţa de electricitate în 2004 şi un an mai târziu a listat EDF la bursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *