Franța se gândește la o suprataxă aplicată companiilor petroliere

Confruntat cu o creşterea preţutilor la carburanţi, guvernul de la Paris vrea să introducă o taxă pentru companiile petroliere, după ce a emis ipoteza îngheţării preţurilor la gaze.

 

Executivul francez caută de câteva săptămâni să atenueze impactul creşterii cotaţiilor petroliere asupra preţurilor de la pompă, dar situaţia este spinoasă, din moment ce statul, care încasează între 50% şi 60% din preţul la pompă, refuză categoric să reducă fiscalitatea, scrie publicaţia franceză La Tribune.

 

De cealaltă parte, distribuitorii spun că profitul lor este maximum un eurocent pe litru, iar mai puţin înseamnă să facă afaceri în pierdere.

 

Ministrul Energiei, Eric Besson, a lansat ideea unei contribuţii care ar trebui impuse companiilor petroliere, pentru a se proteja astfel consumatorii săraci. El a spus că “tehnic, este dificil, dacă nu imposibil, să se instaureze un tarif social la benzină dar că sunt în curs discuţii pentru a atenua impactul creşterii preţurilor asupra “celor mai sărace familii”. „În această ipoteză, este probabilă impunerea unei contribuţii pentru distribuitorii de carburant” a spus ministrul.

 

În Franţa, unde piaţa carburanţilor a fost liberalizată în 1985, a existat un singur precedent în acest sens: în timpul războiului din Golf, au fost impuse marje de distribuţie, dar măsura a fost aplicată doar două luni.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *