Franţa se angajează să închidă până la 17 reactoare nucleare înainte de 2025

Ministrul ecologiei din Franţa, Nicolas Hulot, a anunţat luni că ţara sa va închide ‘până la 17’ reactoare nucleare înainte de 2025, pentru a îndeplini obiectivul de a reduce la 50% componenta atomică a producţiei de energie electrică, informează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

‘Oricine poate înţelege că pentru a atinge acest obiectiv se vor închide mai multe reactoare (…) cine ştie, până la 17, va trebui să analizăm’, a declarat ministrul francez într-un interviu acordat postului de radio RTL.

Hulot a reiterat că pentru a îndeplini această ţintă inclusă în legea tranziţiei energetice, ‘pe măsură ce ne reducem consumul şi ne diversificăm producţia, vom închide un anumit număr de reactoare’. În pofida acestui fapt, Hulot a amintit că ‘fiecare reactor are o situaţie economică, socială şi inclusiv de securitate foarte diferită’, aspecte care vor trebui luate în calcul în momentul planificării închiderilor de reactoare.

Joia trecută, ministrul ecologiei a prezentat un ambiţios ‘plan climat’ pe o perioadă de cinci ani, care coincide cu durata mandatului preşedintelui Emmanuel Macron şi care stabileşte un anumit număr de orientări în sectorul energetic, dar care nu detaliază felul în care guvernul intenţionează să reducă semnificativ componenta nucleară, care reprezintă în prezent circa 75% din producţia de electricitate din Franţa.

Conform planului, Franţa vrea să interzică vânzarea de automobile diesel sau pe benzină începând din 2040. În ceea ce priveşte cărbunele, Franţa va înceta să mai producă electricitate cu acest combustibil fosil ‘până în 2022’, ceea ce presupune închiderea centralelor care funcţionează cu cărbune şi care în prezent asigură 5% din totalul producţiei de energie electrică din ţară. Referitor la energiile regenerabile, Hulot preconizează ca ponderea acestora să reprezinte 32% din producţia totală până în 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *