Franța nu mai primește deloc gaze rusești prin conductă

Compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa, GRTgaz, a anunţat vineri că nu mai primeşte gaze ruseşti prin conductă începând din data de 15 iunie, în contextul întreruperii fluxului fizic între Franţa şi Germania, informează AFP, citată de Agerpres.

Franţa mizează pe Rusia pentru aproximativ 17% din necesarul său de gaze naturale, care poate ajunge prin gazoducte sau sub formă lichidă, prin intermediul navelor de gaze lichefiate. În cazul Franţei, marea majoritate a gazelor importate ajung ân mod normal prin gazoduct, printr-un singur punct de interconexiune cu Germania.

Acest flux fizic de gaze între Germania şi Franţa a fost redus la 60 GWh pe zi de la începutul anului, adică 10% din capacitatea punctului de intereconectare. Însă în ultimele două zile, fluxul fizic de gaze între Franţa şi Germania a fost oprit, anunţă GRTgaz.

Compania franceză a precizat că nu cunoaşte motivul acestei întreruperi dar ea intervine într-un moment în care Gazprom şi-a redus considerabil livrările de gaze spre Germania, via gazoductul Nord Stream 1.

Grupul energetic francez Engie a declarat încăp de joi că a înregistrat o reducere a livrărilor de gaze rusești, dar a precizat că acest lucru nu a avut niciun efect asupra livrărilor către clienții săi. La fel, reduceri au fost raportate și de OMV și de Eni.

Cu toate acestea, Franţa importă în continuare gaze naturale din alte ţări, printre care se numără în special Spania, care recent şi-a majorat livrările. De asemenea, Franţa şi-a majorat achiziţiile de gaze lichefiate, astfel că în prezent terminalele pentru gaze lichefiate funcţionează la capacitate maximă, susţine GRTgaz.

Compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa a mai informat că în prezent stocurile strategice de gaze sunt la un grad de umplere de 56%, peste nivelul obişnuit de 50% înregistrat la acest moment al anului.

Gigantul rus Gazprom a anunțat miercuri că își reduce cu încă o treime livrările de gaz prin gazoductul Nord Stream, precizând că a fost nevoit să oprească echipamentele produse de grupul german Siemens. Același motiv tehnic a fost invocat marți de compania energetică rusă pentru a justifica o scădere inițială de 40% a fluxurilor sale. Berlinul a denunțat miercuri o „decizie politică” și un „pretext” al Moscovei, în contextul unor tensiuni ridicate cu țările occidentale din cauza conflictului din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *