Franţa invită Turcia să respecte „suveranitatea” Ciprului, după ce Ankara a anunţat noi operaţiuni de foraj în Mediterană

Franţa a invitat marţi Turcia să respecte „suveranitatea” Ciprului şi să nu pună în pericol „stabilitatea regională”, după noi foraje turceşti de explorare a zăcămintelor de gaze în largul insulei mediteraneene, potrivit AFP.

„Turcia a anunţat noi operaţiuni de foraj în estul Mării Mediterane, inclusiv în sectoare ce ţin de zona economică exclusivă a Republicii Cipru”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez.

„Franţa aminteşte în acest context ataşamentul său ferm faţă de respectarea dreptului mării, precum şi solidaritatea sa cu Cipru, a cărui suveranitate trebuie să fie respectată”, a adăugat purtătoarea de cuvânt Agnes von der Muhll.

„Invităm Turcia să evite orice acţiune care ar fi contrară legii şi ar pune în pericol stabilitatea regională”, a subliniat ea.

Descoperirea unor uriaşe zăcăminte de gaze off-shore în regiune a acutizat revendicările şi a sporit tensiunile între Ankara şi Nicosia în ultimii ani.

După ce a trimis în ultimele luni o primă navă de foraj, „Fatih”, Turcia a trimis la 20 iunie o a doua, „Yavuz”, pentru a explora zăcămintele de gaze din largul peninsulei Karpas (nord-est) în partea de nord a insulei controlată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internaţională.

Uniunea Europeană, care ameninţase Turcia cu sancţiuni după anunţarea trimiterii navei „Yavuz”, şi-a exprimat luni „preocuparea profundă” şi a promis un răspuns „adecvat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *