Franţa a început, joi, pentru prima oară, să livreze în mod direct gaze naturale Germaniei, o etapă în cadrul solidarităţii energetice europene, în vederea depăşirii scăderii fluxurilor provenind din Rusia, anunţă gestionarul reţelei de transport a gazelor naturale franceze GRTgaz, relatează AFP, citată de agenția de presă News.ro.
”Într-un context de scădere puternică a livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa şi în cadrul solidarităţii europene în securitatea energetică, GRTgaz s-a mobilizat pentru a-şi adapta reţeaua şi a oficializa o propunere în vederea comercializării unei capacităţi de transport de gaze naturale din Franţa către Germania”, anunţă într-un comunicat GRTgaz.
Primele livrări de gaze naturale odorizate către Germania au început la ora locală 6.00 (7.00, ora României), la o capacitate de 31 de gigawaţi pe oră, şi tranzitează comunele frontaliere Obergailbach, în Moselle, de partea franceză, şi Medelsheim, în Sarland, în Germania, prin punctul de interconectare a reţelei de gaze naturale, precizează gestionarul.
Nivelul acestei capacităţi urmează să fie ”reevaluat zilnic, în funcţie de condiţiile din reţea”, la o capacitate maximă de 100 GWh pe zi, precizează GRTgaz.
Acest flux corespunde puterii a patru unităţi nucleare şi este echivalentul a 10% din ceea ce Franţa primeşte zilnic ca gaze naturale lichefiate (GNL) în cele patru terminale de metan, potrivit gestionarului.
În contextul în care unicul punct de interconectare de la frontiera franco-germană a fost conceput, la origine, să funcţioneze dinspre Germania către Franţa, a fost necesară inversarea fluxurilor pentru a se permite aceste livrări, precizează GRTgaz.
”Este istoric. Pentru prima oară, Franţa va livra în mod direct gaze naturale Germaniei. Până acum trimiteam gaze naturale vecinului nostru prin Belgia”, a declarat AFP directorul general al GRTgaz Thierry Trouvé.
GRTgaz, în colaborare cu transportatorii germani OGE şi GRTgaz Deutschland a realizat astfel ”ajustările tehnice” care ”să facă efectiv fluxul din Franţa către Germania”, precizează gestionarul reţelei franceze.
Germania a adoptat reglementări pentru a accepta gazele naturale franceze – odorizate cu sulf -, în pofida faptului că aceasta nu este practica în industria germană.
Germania nu are suficiente gaze naturale – de care este dependentă funcţionarea fabricilor germane, ”nervul” său economic.
Franţa are mai multe gaze naturale decât vecinul său, din importuri de gaze naturale lichefiate din Statele Unite – care au permis umplerea 100% a stocurilor pentru această iarnă.
GRTgaz este al doilea cel mai mare transportator de gaze naturale din Uniunea Europeană (UE), cu canalizări de 32.500 de kilometri şi transportarea a 640 TWh de gaze naturale.