Francesco Starace, CEO Enel: Vrem să ştim de ce au crescut preţurile pe piaţa de energie din România

Directorul general al grupului Enel, unul dintre cei mai mari distribuitori şi furnizori de energie din România, spune că piaţa românească are un cadru de reglementare destul de bun, dar încă încearcă să înţeleaga de ce au crescut preţurile.

“Vârfurile de prețuri pe piețele en-gros de electricitate nu înseamnă neapărat că piața nu funcționează corect. Mai degrabă este o chestiune de cerere și ofertă care sunt în dezechilibru și cred că cel mai probabil aceasta a fost situația și în România. Întrebarea nu este dacă piața funcționează sau nu, ci care este echilibrul între cerere și ofertă și cum este administrat”, a spus Starace, întrebat de jurnaliştii români cum comentează creşterea preţurilor de pe piaşa angro din România.

Şeful Enel a continuat spunând că situaţia de pe piaţa românească nu stârneşte motive de îngrijorare, dar că oficialii companiei caută încă răspunsurile la întrebarea: de ce au crescur preţurile.

“Nu văd motive majore de îngrijorare, cred că piața din România are un cadru de funcționare destul de bun, dar se pune întrebarea în ce mod actorii înțeleg cum pozițiile lor – long sau short – influențează piața și cum putem să evităm aceste vârfuri de prețuri în viitor. În sine, aceste creșteri abrupte, volatilitatea – sunt o problemă de dezechilibru între cerere și ofertă , o combinație de factori pe un termen scurt.

Deci nu avem vreo îngrijorare legată de cadrul de funcționare a pieței în acest moment. Dar cu siguranță vrem să ştim de ce această situație s-a întâmplat, pentru a putea preveni să se repete pe viitor”, a spus Starace.

În luna ianuarie a acestui an, preţul energiei electrice pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare) din România a depăşit nivelul de 600 de lei/MWh, un record istoric, în condiţiile în care pe această piaţă ajunsese să se tranzacţioneze până la jumătate din consumul national de energie electrică. Vârfuri au mai existat şi în vară, când în România s-a tranzacţionat cel mai scump curent din Europa.

Pe piaţa de distribuţie a  energiei electrice din România , Enel are o cotă de 36% în România (în funcţie de numărul de clienţi), operand  trei din cele opt zone de distribuţire ale ţării (Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea), în care este şi furnizor de ultimă instant.. În primele nouă luni din acest an, companiile din grupul Enel au distribuit 15TWh de energie electrică către 2,8 milioane de clienţi finali din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *