FP cere dividend suplimentar de un milliard de lei de la Hidroelectrica, care ar avea de plătit în total o sumă uriașă: 2,3 miliarde de lei

Fondul Proprietatea, acționar minoritar al Hidroelectrica, cere de la producătorul de energie un diviend suplimentar de un miliard de lei din rezerve, ceea ce înseamnă că Hidroelectrica ar urma să plătească un dividend total uriaș, de 2,3 miliarde de lei. Ar putea fi cea mai mare sumă distribuită vreodată ca dividend de o companie din România.

“Aprobarea distribuirii sumei de 1.000.000.000 lei (un milliard de lei) către acționarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societáții din rezultatul reportat reprezentând surplus realiżat din rezerve din reevaluare”. Aceasta este o solicitare a Fondului Proprietatea pentru a fi introdusă pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor din 13 mai.

În cazul în care va fi votată de acționari, propunerea FP va însemna, pentru Hidroelectrica, plata uriașei sume de 2,3 miliarde de lei, divident aferent anului 2020. Asta pentru că Hidroelectrica a propus deja plata unui divided total de 1,3 miliiarde de lei din profitul aferent anului 2020, de 1,45 miliarde de lei.

Statul este acționar cu 80% la Hidroelectrica, iar FP deține restul de 20%. În cazul în care statul va vota propunerea FP de acordare a acestui dividend suplimentar – în trecut s-a mai întâmplat, Hidroelectrica va plăti, în total, către stat, 1,84 miliarde de lei, iar FP 460 de milioane de lei.

Ar putea fi vorba despre o sumă record distribuită ca dividende de o companie românească.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *