Parcurile de panouri fotovoltaice sunt acum a treia sursă de generare de energie electrică a ţării, cu o producţie care o depăşeşte pe cea a reactorului de la Cernavodă, care a fost oprit . România importă acum energie electrică.
Nuclearelectrica a deconectat planificat de la SEN unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, la ora 11.00. Unitatea, cu o putere de 700 MW, care va fi oprită timp de 32 de zile, pentru lucrări de mentenanţă, a început să-şi reducă puterea de la ora 08.00, iar, la ora 11.00, graficul Transelectrica arăta ca SEN mai beneficiază de aportul a doar 700 MW “nucleari”, adică de unitatea 1 a centralei.
De când a început să scadă aportul nuclearului, România a început să importe energie electrică, şi pe fondul unui aport redus al turbinelor eoliene (nu bate vântul). La ora 11.00, pe fondul unei producţii a eolienelor de doar 76 MW, importurile se ridicau la circa 280 MW .
Producţia de energie era asigurată, la ora 11.00, preponderent de Hidroelectrica, care, cu cei peste 2.700 MW, are circa 43% din producţia naţională. A doua sursă este cărbunele, cu circa 1.500 MW, iar a treia sursă sunt parcurile de panouri fotovoltaice, care, la acea ora, produceau 806 MW, fiind a treia sursă de generare de electricitate a ţării, cu peste 12%.
Puterea instalată în parcurile fotovoltaice din România era de circa 1.300 MW, potrivit ultimelor date disponibile