Fotovoltaicele produc acum mai multă electricitate decât reactorul de la Cernavodă oprit azi pentru 32 de zile

Parcurile de panouri fotovoltaice sunt acum a treia sursă de generare de energie electrică a ţării, cu o producţie care o depăşeşte pe cea a reactorului de la Cernavodă, care a fost oprit . România importă acum energie electrică.

Nuclearelectrica a deconectat planificat de la SEN unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, la ora 11.00. Unitatea, cu o putere de 700 MW, care va fi oprită timp de 32 de zile, pentru lucrări de mentenanţă, a început să-şi reducă puterea de la ora 08.00, iar, la ora 11.00, graficul Transelectrica arăta ca SEN mai beneficiază de aportul a doar 700 MW “nucleari”, adică de unitatea 1 a centralei.

De când a început să scadă aportul nuclearului, România a început să importe energie electrică, şi pe fondul unui aport redus al turbinelor eoliene (nu bate vântul). La ora 11.00, pe fondul unei producţii a eolienelor de doar 76 MW, importurile se ridicau la circa 280 MW  .

Producţia de energie era asigurată, la ora 11.00, preponderent de Hidroelectrica, care, cu cei peste 2.700 MW, are circa 43% din producţia naţională. A doua sursă este cărbunele, cu circa 1.500 MW, iar a treia sursă sunt parcurile de panouri fotovoltaice, care, la acea ora, produceau 806 MW, fiind a treia sursă de generare de electricitate a ţării, cu peste 12%.

Puterea instalată în parcurile fotovoltaice din România era de circa 1.300 MW, potrivit ultimelor date disponibile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *