Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, despre schimbarea legii energiei, decisă de deputatul PSD Iulian Iancu: Marele câştigător este Gazprom

Fostul ministru al Energiei, acum consultant la Deloitte, spune că şi Comisia Europeană a înţeles că amendamentele cu care Iulian Iancu vrea să schimbe legea energiei fac jocul ruşilor de la Gazprom.

„Începem să ne umplem de ridicol la Bruxelles pe nişte teme care chiar nu sunt importante pentru România. Cei de la Bruxelles au inţeles foarte bine că marele câştigător al acestor modificări sunt cei de la Gazprom. Acesta este principalul motiv pentru care se opun!”, a scris Nicolescu pe pagina sa de Facebook.

Nicolescu a făcut această afirmaţie în contextul în care azi se discută în plenul Camerei Deputaţilor un proiect de lege pentru aprobarea OUG 64/2016 pentru modificarea legii energiei şi a gazelor naturale. Deputatul PSD Iulian Iancu a propus mai multe amendamente la această lege, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii, care afectează direct viitorul exploatărilor de gaze din Marea Neagră, după cum au spus, oficial, petroliştii.
Comisia pentru industrii şi servicii a votat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, printre amendamentele admise aflându-se instituirea unei obligaţii ca 70% din volumele de gaze să fie tranzacţionate pe platformele OPCOM. Acest procent urmează să fie crescut ulterior până la 100%, în funcţie de decizia Guvernului. Ministerul Energiei ar urma să fie obligat să monitorizeze evoluţia pieţei de gaze natutrale şi, annual, poate propune ca acest procent minim de 70% să fie suplimentat.

Citeşte şi:
Neptun Deep, proiectul gigant al Exxon şi Petrom din Marea Neagră, ameninţat. Parlamentul obligă ca 70% din producţia de gaze să se vândă pe bursa OPCOM, decizia avantajează Gazprom

Petroliştii din Marea Neagră au spus că „obligația de a tranzacționa gaze naturale, într-o manieră prestabilită, exclusiv pe platforma OPCOM constituie o politică restrictivă din punct de vedere comercial și introduce un regim discriminatoriu între regulile de comercializare a gazelor naturale pentru producția internă și regulile aplicabile importurilor de gaze naturale, întrucât producătorii străini vor avea dreptul de a încheia contracte bilaterale negociate direct cu consumatori mari din România, în vreme ce producătorii autohtoni de gaze naturale nu vor avea voie să încheie asemenea contracte”.

Practic, companiile petroliere spun că au nevoie de contracte pe termen lung de livrare de gaze, pentru că doar pe baza lor piot asigura finanţarea bancară a proiectelor de explorare şi apoi, exploatare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *