Fortum vrea să construiască reactoare mici modulare (SMR) în Finlanda și Suedia

În mijlocul dezbaterilor cu privire la viitorul energetic al Europei, grupul finlandez de utilităţi Fortum a anunţat luni că intenţionează să construiască reactoare nucleare mici, în special cele de tip SMR, în Finlanda şi Suedia, transmite AFP, citată de Agerpres.

Studiul de fezabilitate, care va dura doi ani, „se va concentra pe pieţele din Finlanda şi Suedia”, a precizat Fortum într-un comunicat de presă. Analiza cu privire la reactoarele modulare mici „va permite identificarea necesităţilor comerciale, tehnologice şi sociale” atât pentru construcţia de reactoare modulare mici cât şi pentru reactoare convenţionale, a precizat grupul energetic.

Acest anunţ vine într-un context în care Fortum a înregistrat pierderi mari în Germania, ca urmare a naţionalizării fostei sale filiale Uniper, puternic afectată de întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti.

În Finlanda, unde Fortum a construit prima centrală nucleară la Loviisa, pe coasta de sud a Finlandei, în anul 1977, noul său reactor de tip EPR cu o capacitate de 1.600 de Megawaţi de la centrala nucleară de la Olkiluoto urmează să intre în serviciu normal în luna decembrie, după 12 ani de întârziere.

„Provocările ridicate de energia nucleară sunt cunoscute”, a subliniat managerul de proiect pentru studiul de fezabilitate, Laurent Leveugle.

În Suedia, grupul suedez de utilităţi Vattenfall a anunţat încă din luna iunie că examinează posibilitatea de a construi cel puţin două reactoare modulare mici.

Potrivit unui sondaj efectuat în luna mai de asociaţia profesională Finnish Energy, 60% dintre finlandezi sunt în favoarea energiei nucleare, un procent record pentru o ţară scandinavă.

În România, la finele lunii septembrie, Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au înfiinţat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obţinut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aproximativ 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depăşească capacitatea fostei centrale de la Doiceşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *