Forţă majoră la Hidroelectrica. Nu mai are apă

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a activat clauza de forţă majoră din cauza secetei, lucru care-i permite să diminueze cantităţile de energie vândute către furnizori fără a fi obligată să plătească daune.

“În 48 de ore, Hidroelectrica va notifica în scris fiecărui partener, deţinător de contract cu Hidroelectrica, aplicarea clauzei de forţă majoră, care înseamnă livrarea către fiecare dintre parteneri a unei cantităţi de energie electrică însumată ce reprezintă valoarea pe care o producem. Vom aplica o cheie matematică care va rezulta din totalul energiei produse împărţită la cantitatea contractată. Hidroelectrica va livra, deci, cât produce. În tot trimestrul IV vom fi în această situaţie”, a afirmat directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea.

Hidroelectrica are de onorat 41 contracte de livrare de energie electrică şi în toate se va aplica forţa majoră, după ce astăzi, la ora 13, Camera de Comerţ şi Industrie a România a trimis un aviz în acest sens. Hidroelectrica estimează că va putea onora doar în proporţie de 63% obligaţiile din aceste contracte, pentru restul compania putând achiziţiona energie termo pe care să o furnizeze clienţilor, dar la costuri mai mari. Hidroelectrica a aplicat clauza de forţă majoră în contractele pentru energia electrică, deoarece producţia companiei a scăzut, în urma reducerii debitelor Dunării.

Hidroelectrica a ajuns să producă doar 63% din cât a estimat din cauza scăderii la jumătate a debitelor Dunării, până la circa 2.100 metri cubi pe secundă. Gradul de umplere a lacurilor de acumulare a coborât din nou la 51% după ce, în iulie, crescuse la 64%. Trihenea speră însă că, până la sfârşitul anului, să producă 90% din cât şi-a bugetat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *