Fondul Proprietatea (FP), care deține aproape 3% din acțiunile Petrom, a anunțat că își va lichida participația, printr-un plasament privat care va fi demarat imediat.
Iată anunțul făcut de FP și trimis Bursei de Valori București:
“Franklin Templeton International Services S.A R.L., in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic (“FTIS”) al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul”/“Fondul Proprietatea”), anunta demararea unei oferte de plasament privat accelerat privind intreaga sa participatie, reprezentand 1.777.067.726 actiuni ordinare, detinute de Fond la OMV Petrom S.A. („Petrom” / “Societatea”) („Tranzactia”).
Procesul de plasament va fi demarat imediat.
Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. vor actiona in calitate de Joint Global Coordinators si Joint Bookrunners, iar Banca Comerciala Romana S.A. si Auerbach Grayson and Company LLC vor actiona in calitate de Joint Bookrunners in cadrul Tranzactiei („Partile care actioneaza in calitate de Bookrunner”).
Sub rezerva plasarii tuturor actiunilor Petrom in plasamentul privat accelerat si a decontarii aferente a Tranzactiei, Fondul nu va mai detine actiuni la Petrom.
Petrom nu va incasa nicio suma de bani in urma Tranzactiei.
Rezultatele Tranzactiei vor fi anuntate in cel mai scurt timp dupa finalizarea procesului de plasament. Perioada de timp pana la inchiderea procesului de plasament, stabilirea pretului si alocarile raman la libera alegere a Fondului si a Partilor care actioneaza in calitate de Bookrunner”.
FP deține 3% din acțiunile Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, care are 51%. Statul român deține circa 20,7 %. FP vrea să vândă tot cele 1,77 miliarde de acţiuni pe care le deţine la Petrom, ceea ce, la prețul din ședința de tranzacționare de marți,înseamnă o valoare a tranzacției de citca 826 de milioane de lei.
Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 9,156 miliarde lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut, de 1,676 miliarde lei, pe fondul preţurilor ridicate la ţiţei şi gaze naturale, potrivit rezultatelor financiare la nouă luni.