Fondul Proprietatea negociază vânzarea acţiunilor Hidroelectrica. „Există un mare interes”

Fondul Proprietatea discută despre vânzarea acţiunilor deţinute la Hidroelectrica cu mai multe părţi interesate din zone destul de ample, a declarat, marţi, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investment Management Ltd UK, Sucursala Bucureşti, citat de Agerpres. Pachetul de acţiuni valoarează acum 760 de milioane de euro.

„Discutăm proiectul pe care îl avem cu mai multe părţi interesate din zone destul de ample. Nu suntem în punctul în care este necesar să facem un anunţ, dar este un proces care este în curs. Există în mod clar un mare interes. Pentru că, după cum am menţionat la Adunarea Generală a Acţionarilor, nu doar că reprezintă bijuteriile coroanei pentru Fondul Proprietatea, ci şi pentru România. Şi în zilele noastre, când energia verde este atât de discutată şi atât de relevantă pentru modul de producere şi de consum al energiei în viitor, o societate ca Hidroelectrica, cu 100% generare de putere hidro, este un activ extrem de valoros şi vrem să ne asigurăm că acest lucru se reflectă în discuţiile pe care le avem cu orice părţi interesate”, a spus Johan Meyer.

Întrebat cum explică situaţia în care Hidroelectrica este cea mai importantă companie din portofoliu, dar este totuşi de vânzare, Johan Meyer a afirmat că depinde de ce se poate face cu fondurile rezultate în urma vânzării.

„Pe de o parte este obligaţia noastră să creăm valoare pentru acţionari şi în prezent, da, generează dividende, dar dacă de asemenea ar fi dispus să plătească să zicem de două ori valoarea la care am listat-o în portofoliul nostru, noi ca manageri de portofoliu nu ne-am face treaba dacă nu analizăm oferta şi sigur ar fi la latitudinea noastră şi a acţionarilor ce să facem cu banii primiţi: să-i distribuim, să-i investim sau să-i reinvestească ei sau să-i reinvestim în numele lor”, a afirmat Johan Meyer.

Potrivit sursei citate, contractul cu consorţiul de bănci de investiţii pentru listarea societăţii nu a fost extins de către acţionari şi Guvernul ar trebui să revadă acest proces şi să selecteze un nou consorţiu pentru a redemara procesul de listare şi a-l duce mai departe.

Johan Meyer a mai spus că Hidroelectrica este absolut critică pentru crearea de valoare pentru Fond.

Fondul Proprietatea deţine 20% din companie, fiind singurul acţionar, alături de statul român. De altfel, pachetul de acţiuni la Hidroelectrica este cel mai important activ pe care îl mai deţine FP, 36% din valoarea activului Fondului, şi este evaluat acum la circa  760 de milioane de euro.

Hidroelectrica, companie controlată de stat prin Ministerul Energiei, a anunţat, pentru primele şase luni ale acestui an, un profit net de 962 de milioane de lei, cel mai mare din istoria companiei. Marja EBITDA a ajuns la 73% din venituri.
În primele şase luni ale anului, Hidroelectrica a raportat o producţie în creştere cu 20%, faţă de intervalul similar din 2017, până la 9,17 TW. Puterea instalată a hidrocentralelor operate de companie este de 6.444 MW.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *