Fondul Proprietatea cere Hidroelectrica să dea dividend din tot profitul, plus un milliard de lei

FP solicită celui mai mare producător de energie din ţară să dea dividende din tot profitul, plus rezervele din anii trecuţi. Propunerea are nevoie fe acordul statului, cel care, în trecut, a obligat companiile din energie să acorde dividende suplimentare.

“1.Aprobarea repartizării a 100% din profitul net distribuibil acţionarilor aferent anului 2017 sub formă de dividende

2.Aprobarea distribuirii sumei de 1.000.000.000 de lei către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii, din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare. Dividendul brut repartizat din rezultatul reportat se va cumula cu cel distribuit din profitul net aferent anului 2017”.

Acestea sunt cele două puncte pe care Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al Hidroelectri ca, cel mai mare producător de energie electrică din România, le-a solicitat pentru a fi discutate în şedinţa Adunării Generale Ordinare a acţionarilor din data de 17 mai.

Hidroelectrica a obţinut anul trecut un profit brut de 1,6 miliarde de lei, rezultatul fiind cel mai bun din istoria companiei, după cum a declarant recent Bogdan Badea, directorul general al companiei.

Fondul Proprietatea deţine o participaţie de 20% la Hidroelectrica, aşadar, dacă propunerea sa va avea acceptul statului roman, care deţine 80%, prin Ministerul Energiei, va primi 20% din toate sumele disponibilizate.

Guvernul a aprobat în 2013 o strategie de privatizare a Hidroelectrica prin listarea la bursă a 15% din acţiuni. Ulterior, Guvernul şi-a propus listarea a 10% din companie. Hidroelectrica a fost în insolvenţă între anii 2012 şi 2016.

Totodată, în februarie, Guvernul adoptat un memorandum prin care companiile de stat vor acorda acţionarilor dividende în valoare de cel puţin 90% din profitul pe anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *