mn

Fondul de Modernizare va avea 10 miliarde de euro pentru România – secretar de stat

Fondul de Modernizare aflat la dispoziţia României va avea o valoare de 10 miliarde de euro în anul 2030, evaluare care are la bază estimările privind certificatele de emisii, a afirmat, joi, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unei conferinţe de profil.

„Companiile vor avea la dispoziţie sumele din Fondul de Modernizare. Ne aşteptăm ca Fondul de Modernizare, în baza valorii certificatelor de CO2, să aibă în anul 2030 o valoare de peste 10 miliarde de euro şi, totodată, ne referim la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care la nivelul ministerului are alocată o valoare de 1,6 miliarde de euro”, a spus Drăgan.

Potrivit acestuia, ministerul se află în această perioadă în stadiul de elaborare a cadrului de reglementare pentru Fondul de Modernizare.

„În următoarea perioadă vom prezenta mediului de afaceri drafturi pe care le vom discuta şi care, sunt convins, vor duce la atingerea ţintelor pe care le avem”, a completat el.

România şi-a propus o ţintă de energie regenerabilă de 30,7% din consumul anului 2030.

” În perioada 2022-2023, vom revizui Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice, pe baza unor concluzii care vor fi desprinse în baza pachetului Fit for 55, care acum este în negociere”, a arătat Drăgan.

România are două direcţii de acţiune pentru a atinge neutralitatea climatică asumată pentru anul 2050, respectiv dezvoltarea unor capacităţi de producere a energiei în bandă, adică nucleare, şi utilizarea gazului ca resursă de tranziţie, a mai spus oficialul ministerial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.