Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a ajuns să dețină 20 de benzinării în România

După deschiderea a două noi benzinării Rompetrol, Fondul de Investiții Româno-Kazah, un vehicul financiar creat anul trecut, a ajuns să dețină 20 de stații de la alimentare Rompetrol în România. Alte 18 stații din rețeaua Rompetrol au fost transferate inițial de KMG Internațional (Grupul Rompetrol) către Fond.

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, deținut în proporție de 80% de KMG International-Rompetrol și 20% de statul roman, a inaugurat în județul Timiș o nouă benzinărie, o investiție de circa 1,3 milioane USD și care asigură crearea a 16 noi locuri de muncă. Recent, fondul a  deschis o altă unitate în localitatea Târgu Mureș.

Noua stație este situată în localitatea Ghiroda, un nod important pentru traficul rutier din regiune – legătura cu aeroportul și centura Timișoarei, autostrada A1, dar și cu drumul european E70 spre Lugoj.

„Creat la finele lunii octombrie a anului trecut, Fondul de Investiții a aprobat în februarie două proiecte majore – construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și dezvoltarea unei rețele de benzinării pe plan local. Prin eforturile susținute din partea celor doi unici acționari (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie și KMG International) am reușit să atingem și să operăm în prezent un număr de 20 de benzinării, iar până la finele anului ne-am propus să finalizăm alte 6 stații și să începem lucrările la alte 4 unități” a declarat  Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român, cu ocazia deschiderii stației de la Timișoara.

În prezent, fondul prin vehiculul investițional (SPV) – KMG Rompetrol Development SRL detine 20 de benzinării sub brandul Rompetrol și care comercializează exclusiv gama de carburanți auto Efix produși de rafinăria Petromidia Năvodari. Aceasta este parte a Rompetrol Rafinare – care operează și rafinăria Vega Ploiești și divizia de petrochimie – unicul producător intern de polimeri, fiind deținută în principal de KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Locurile de muncă create de cele 20 de benzinării se ridică la 320, iar printre facilitățile oferite de acestea se numără skid gaz petrolier lichefiat auto (5 unități), dispozitiv alimentare AdBlue (7 unități), puncte de încărcare electrică – serviciu oferit gratuit (6 unități) și o unitate cu spălătorie auto.

Până la finele acestui an, KMG Rompetrol Development estimează finalizarea altor 6 noi stații situate în localitățile Cluj și București, nivelul investițional ridicându-se la 8,3 milioane USD.

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român și-a propus să atingă în următorii 5 ani o rețea de 84 benzinării in România (achiziția și modernizarea de stații existente, construcția de noi stații), care vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuție, construcție) și peste 1.200 parteneri comerciali.

Cu o durata de 7 ani, fondul kazah – român are un nivelul investițional estimat de aproximativ 1 miliard USD și vizează dezvoltarea de proiecte energetice pe plan local. În luna februarie, Consiliul de Administrație a aprobat de principiu principalele investiții ale Fondului în perioada următoare – atragerea/alocarea a circa 230 milioane USD pentru construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și dezvoltarea unei rețele de benzinării pe plan local.

Principala prioritate a fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, pozitiv la dezvoltarea sectorului energetic din România, precum și la consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol şi la consolidarea unui climat investiţional favorabil în România.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *