Foame teribilă de energie pentru primele luni din 2022. Nuclearelectrica a vândut cu 1.000 de lei/MWh în licitații în care s-a bătut aproape toată piața

Nuclearelectrica a scos la vânzare mai multe pachete de energie electrică pentru livrare în primele luni din anul 2022. A fost bătaie pe ele, iar producătorul a vândut energia la prețuri cu peste 50% mai mari decât cele solicitate.

Defiicitul mare de energie electrică din România se vede foarte bine în rezultatul licitațiilor de pe piața contractelor bilaterale de ieri. Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a scos la vânzare, pe piața centralizată de contracte bilaterale – licitație extinsă, câteva pachete de energie electrică de tip bandă, cu livrare în perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2020.

A fost bătaie pe ele, cum nu s-a mai văzut de mult timp, iar într-un caz nu s-a văzut niciodată pe piață. Să le luăm pe rând.

Nuclearelectrica a scos la vânzare un pachet de 10 MW bandă, cu livrare în perioada menționată, primele patru luni din anul viitor. Compania a lansat pachetul (aproape 29.000 MWh) la un preț de 655 de lei. Au fost nu mai puțin de 11 oferte de răspuns, de la mulți furnizori mari (Electrica, E.On, Enel,Tinmar), de la cel mai mare consumator din țară (Alro), de la firmele de distribuție, care au nevoie de energie pentru consumul propriu tehnologic. Pachetul a fost adjudecat de Enel Energie Muntenia, la prețul de 1.010 lei/MWh. Enel a oferit din start peste 1.000 de lei/MWh (1.020 lei)  tocmai pentru a se asigura că nu îi “suflă” altcineva pachetul. Și a fost foarte aproape să se întâmple asta, E.On a oferit 1.001 lei.

Producătorul de energie nucleară a scos un alt pachet, identic, 10 MW bandă în primele patru luni ale anului, tot la 655 de lei/MWh. Au fost 12 oferte de data asta. La fel, Enel a oferit cel mai mare preț, atât cu firma de furnizare Enel Energie, cât și cu una dintre companiile de distribuție. Energia s-a tranzacționat în final la 1.011 lei/MWh

Nuclearelectrica a mai scos la vânzare un pachet, de doar 5 MW bandă (14.395 MWh) , cu livrare tot în primele patru luni ale anului. Prețul cerut, la fel, 655 de lei/MWh. Au fost nu mai puțin de 17 companii interesate, cu oferte de răspuns. La fel, Enel Energie Muntenia a oferit peste 1.000 de lei, pentru a-și securiza pachetul. În final l-a obținut, la prețul de 1.010 lei/MWh, la fel ca la prima licitație, cu un preț doar puțin mai mare decât E.On, care oferise și ea peste 1.000 de lei/MWh.

În fine, producătorul a mai scos un pachet identic cu cel de mai sus, 5 MW bandă, în aceeași perioadă, la care au răspuns nu mai puțin de 19 companii cu oferte. Din datele noastre, este cel mai mare număr de oferte de răspuns, de cumpărare, la o ofertă de vânzare, de pe această platfomă din ultimii ani, poate  chiar de când există platforma. La fel, au depus oferte marii furnizori “clasici”, alături de cei mari concurențuali, ca Tinmar, Getica, MET, consumatori mari ca Alro, Petrom, traderi ca Monsson sau Axpo și Transelectrica, alături de firme de distribuție.

Nuclearelectrica a cerut, la fel 655 de lei/MWh. Enel a venit din start cu 1.020 lei, CEZ Vânzare cu 1.001 lei, iar pachetul a fost adjudecat de primii la aproape 1.011 lei/MWh.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *