Fitch confirmă ratingul „B plus”, cu perspectivă stabilă, atribuit KMG International (Grupul Rompetrol)

Fitch a confirmat la „B plus” ratingul pe termen lung atribuit KMG International NV (KMGI), cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

KMGI este o subsidiară deţinută integral de JSC National Company KazMunayGas (rating „BBB minus”/perspectivă stabilă), compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

Realizarea Memorandumului de Înţelegere cu Guvernul României va necesita continuarea finanţării şi a cheltuielilor de capital în următorii patru ani, ceea ce va face KMGI vulnerabilă la mediul macro-economic, apreciază Fitch.

Perspectiva stabilă reflectă aşteptările agenţiei potrivit cărora KMGI va continua să aibă acces la liniile de creditare, în virtutea relaţiei cu băncile şi a redresării cererii de combustibil în România până în 2021.

De asemenea, ratingul reflectă clasarea de către DIICOT a dosarului Rompetrol II. În mai 2016, DIICOT a pus sub acuzare patru foşti miniştri implicaţi în dosarul Rompetrol II – Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea. Tot atunci, a fost pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale acestora. De asemenea, procurorii au pus sechestru pe bunurile companiei Rompetrol, inclusiv asupra rafinăriei Petromidia.

Rămâne în vigoare îngheţarea activelor rafinăriei Petromidia de către ANAF. Conform conducerii, îngheţarea nu afectează operaţiunile zilnice ale KMGI iar implementarea Memorandumului de Înţelegere ar putea creşte probabilitatea rezolvării conflictului cu Guvernul României (rating „BBB minus”/perspectivă negativă), apreciază Fitch.

După un nivel solid în primele două luni din acest an, rezultate financiare ale KMGI au fost sever afectate de măsurile de izolare introduse de România de la jumătatea lunii martie la jumătatea lunii mai, pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Fitch se aşteaptă la un rezultat excepţional de slab pe segmentul de rafinare, din cauza marjei de rafinare reduse şi a pierderilor de pe urma stocurilor. Se menţine un grad ridicat de incertitudine privind performanţa generală iar pentru 2020 Fitch se aşteaptă la un profit operaţional (EBITDA) de aproximativ 70 milioane de dolari, cu condiţia să nu mai fie impuse măsuri de izolare pe plan naţional.

Agenţia se aşteaptă la creşterea cererii de combustibil în 2021 pe plan intern deoarece redresarea economiei majorează cererea pentru transportul individual, chiar dacă se menţin măsurile de distanţare socială.

Rompetrol este principala marcă a KMG International, grup deţinut de KazMunayGas. Cu 6.000 de angajaţi, KMG International Group este un jucător important în zona Mării Negre şi Marea Mediterană, având activităţi în 11 pieţe principale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.