Agenţia Fitch a revizuit perspectiva ratingului Societăţii Naţionale Nuclearelectrica de la stabilă la negativă, confirmând în acelaşi timp ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) la ‘BBB-‘, informează compania printr-un raport transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
„Revizuirea rating-ului SNN urmează revizuirii perspectivei IDR-urilor pe termen lung în valută străină şi monedă locală ale României la 17 decembrie 2024 de la Stabilă la Negativă. Revizuirea perspectivei rating-ului suveran de la Stabilă la Negativă duce la aceeaşi revizuire a perspectivei Nuclearelectrica. Factorii de rating ai SNN rămân similari celor aferenţi Rating-ului BBB-, respectiv poziţia de piaţă puternică ca unic producător de energie nucleară, acoperind aproximativ 20% din necesarul de consum al României şi un istoric operaţional puternic; nivelul solid de profitabilitate, cu perspectiva similară pentru perioada 2024-2028; planurile majore de investiţii; implicarea în proiectele de investiţii pe termen mediu cu referire la Proiectul Unităţilor 3 şi 4, Proiectul Retehnologizării Unităţii 1 şi Proiectul SMR; relaţia solidă cu statul român, implicit legăturile solide de acţionariat”, se menţionează în raport.
Potrivit sursei citate, în vederea realizării proiectelor majore de investiţii, din perspectiva unui demers de guvernanţă corporativă axat pe un nivel ridicat de transparenţă, Nuclearelectrica a solicitat evaluarea şi obţinerea rating-ului în vederea poziţionării pe piaţă şi, implicit, acordării posibilităţii de evaluare obiectivă a capabilităţilor SNN de către comunitatea internaţională de investitori instituţionali, scrie Agerpres.
Fitch Ratings a confirmat, în 17 decembrie, la „BBB minus” ratingul României pe termen lung în valută, dar a înrăutăţit perspectiva atribuită de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă, conform unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Următoarea revizuire programată de Fitch pentru ratingul României era în februarie 2025, dar agenţia crede că evoluţiile din ţară justifică o astfel de deviere de la calendar.
Revizuirea perspectivei reflectă incertitudinile politice, care afectează perspectivele fiscale, un Parlament mai divizat, majorarea datoriei publice şi deficitul bugetar ridicat, se arată în comunicat. Conform Fitch, incertitudinile politice au ajuns la un nivel ridicat şi evaluarea agenţiei este că probabil ele vor avea un efect advers semnificativ asupra consolidării fiscale.