Fitch a înrăutăţit perspectiva ratingului OMV la negativă

Fitch Ratings a înrăutăţit perspectiva ratingului pentru datoriile pe termen lung atribuit grupului energetic austriac OMV AG de la stabilă la negativă şi a menţinut calificativul la „A minus”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.

Atribuirea unei perspective negative ar putea duce la o retrogradare a ratingului.

Revizuirea perspectivei ratingului vine după ce OMV a anunţat că a semnat cu Mubadala un acord privind majorarea la 75% a participaţiei sale deţinute la producătorul de mase plastice Borealis, într-o tranzacţie evaluată la 4,68 miliarde de dolari. Ar fi cea mai mare tranzacţie din istoria OMV, apreciază analiştii.

Mubadala, fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, deţine 64% din Borealis, în timp ce participaţia OMV este de 36%. La rândul său, Mubadala este al doilea mare acţionar al OMV, după statul austriac.

Fitch apreciază că tranzacţia va duce la majorarea semnificativă a datoriei grupului energetic austriac, pe fondul preţurilor mai scăzute ale materiilor prime, a reducerii cererii pentru hidrocarburi şi a eşecului alianţei OPEC+ de a ajunge la un acord privind scăderea producţiei de ţiţei.

În ultimele zile, preţurile petrolului s-au prăbuşit ca urmare a deciziei Arabiei Saudite, cel mai mare producător de ţiţei din lume, de a scădea preţurile pentru exporturile sale, dar şi din cauza îngrijorărilor existente pe piaţă din cauza propagării rapide a coronavirusului.

Perspectivele privind creşterea cererii pentru gaze şi petrol în 2020 s-au diminuat considerabil, în urma extinderii epidemiei de coronavirus (Covid-19), care, cuplată cu eşecul alianţei OPEC+ de a ajunge la un acord privind scăderea producţiei de ţiţei, va avea probabil ca rezultat supraproducţia şi o presiune asupra preţurilor hidrocarburilor, avertizează Fitch.

Agenţia apreciază că aceste evoluţii vor adăuga presiuni suplimentare asupra operaţiunilor OMV din domeniul explorării şi producţiei (E&P). Totuşi, acest efect ar putea fi parţial compensat de operaţiunile companiei pe segmentul downstream.

Joi, OMV a anunţat că până la finele anului următor intenţionează să vândă active în valoare de două miliarde de euro pentru a putea să finanţeze tranzacţia privind majorarea participaţiei sale la Borealis.

„Această tranzacţie este cea mai mare transformare din istoria OMV, care devine un grup global cu activităţi în domeniul petrolului gazelor şi produselor chimice”, a declarat directorul general de la OMV, Rainer Seele.

Borealis AG este o companie chimică austriacă care în 2019 a avut vânzări de 9,8 miliarde de euro şi un profit net de 872 milioane de euro. Capacităţile de producţie combinate ale Borealis şi OMV vor face din grupul austriac cel mai mare producător european de polietilenă şi polipropilenă şi unul din primii 10 producători mondiali.

Pentru a finanţa preluarea Borealis, OMV a informat că va demara un program de vânzări de active, sinergii şi un management activ al fluxului de numerar. Programul de vânzări de active are o valoare de două miliarde de euro până la finele lui 2021.

Pe lângă sumele strânse din vânzarea de active, OMV intenţionează să amâne sau să reevalueze unele proiecte, să îşi diminueze investiţiile programate pentru acest an cu 200 milioane de euro până la 2,2 miliarde de euro şi să realizeze sinergii de 700 milioane de euro până la finele lui 2025 de pe urma reducerii costurilor şi eficientizării operaţiunilor.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *