Primăria Capitalei trebuia să plătească până la data scadentă, 9 mai, subvenţia aferentă consumului de energie termică a imobilelor racordate la reţeaua RADET în luna ianuarie, dar nu a făcut acest lucru, potrivit unor surse din piaţa de energie.
Primăria trebuia să plătească circa 120 de milioane de lei, bani care urmau să ajungă în conturile Electrocentrale Bucureşti. (Elcen), şi din care cea din urmă trebuie să plătească, la rândul ei, gazele pe care le-a consumat de la Romgaz.
Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu sistemul de termoficare din Bucureşti, situaţia este în linii mari aşa: Romgaz furnizează gaze către Elcen, care în cele patru centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti produce energie electrică şi apă fierbinte folosind acele gaze. Din centrale, apa fierbinte ajunge în conductele RADET, care o distribuie până în punctele termice, de unde ajunge în caloriferele celor 550.000 de bucureşteni branşaţi la sistemul de termoficare.
Mersul banilor este următorul: populaţia plăteşte RADET apa caldă şi căldura la preţul de 163 de lei Gigacaloria, cel mai mic din ţară, subvenţionat. RADET plăteşte la rândul lui către Elcen aceşti bani luaţi de la populaţie, în contul apei fierbinţi furnizate de CET-uri. În paralel, şi Primăria plăteşte RADET subvenţia (diferenţa între preţul real, aprobat de ANRE şi cel subvenţionat, adică între 400 de lei şi 163 de lei) iar mare parte din aceşti bani merg şi ei la Elcen pentru plata aceleiaşi ape fierbinţi. Din banii primiţi, Elcen plăteşte gazul livrat de Romgaz.
Citeşte şi:
Absurdul perfect: regiile de termoficare vor fi obligate să livreze apă caldă şi căldură chiar dacă nu mai au bani să le producă sau să le cumpere
Cum primăria nu a plătit în termen de 90 de zile subvenţia, se pune întrebarea: are cu ce să plătească Elcen gazele? „Elcen a plătit acum factura la gaze pe ianuarie din banii pe care i-a primit din vânzarea de energie electrică. A plătit circa 150 de milioane de lei, dar dacă Primăria nu plăteşte subvenţia, nu mai are cu ce plăti factura următoare, în iunie, pentru consumul de gaze din februarie. Şi atunci Romgaz poate să taie gazele, iar Elcen trebuie să sisteze şi ea producţia de energie termică” ne-au spus sursele noastre. Ca atare, RADET nu mai are ce distribui în locuinţele bucureştenilor.
Compania a putut plăti factura la gaze pentru că s-au strâns banii din vânzarea de electricitate pe mai multe luni şi, în plus, au fost şi luni de iarnă, în care centralele au fost solicitate să producă şi energie electrică. Acest lucru se va mai repeta însă.
Săptămânile trecute, a circulat informaţia potrivit căreia reprezentanţii Primăriei studiază posibilitatea unei cereri de reeşalonare, împreună cu Elcen, a facturii curente de gaze către Romgaz pentru ca producătorul de gaze să poată, legal, să continue livrările. Sursele noastre spun însă că lucuruile nu au avansat.
Citeşte şi
Cum s-au împărţit gazele ieftine pentru apă caldă şi căldură: Romgaz duce greul, Petrom e avantajată
Plata la timp a subvenţiei este mai importantă decât în anii trecuţi, asta pentru că, spre deosebire de iarna lui 2017 şi 2018, de la 1 ianuarie 2019 Primăria nu mai asigură finanţarea pentru plata în avans a gazelor necesare centralelor Elcen pentru a furniza apa fierbinte către Radet.