
ANRE a stabilit în final regulile de achiziție de energie electrică din piețele cu vânzare forward. Cumpărătorul va achita 5% sau 10% avans la semnarea contractului, funcție de durata perioadei de livrare, sau va oferi vânzătorului o garanție echivalentă. Ordinul respectiv a fost aprobat și urmează să fie publicat în curând
“Introducerea obligativității unei plăți în avans sau a constituirii unei garanții de către cumpărător, la momentul încheierii tranzacțiilor pe piețele de energie electrică la termen, pentru contracte cu durata livrării mai mare de 3 luni și o perioadă de livrare ce începe la mai mult de 30 de zile de la data semnării contractului”, este prevederea inclusă de ANRE în legislația de tranzacționare a energiei electrice pe piețele forward, în ordinul văzut de noi care urmează să fie poublicat în curând.
Excepție de la această prevedere obligatorie o face piața organizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică, pentru care se utilizează contractul tip EFET.
“Concret, pentru contractele standard se instituie plata unui avans de către cumpărător, de 5% din valoarea contractului, pentru contractele cu perioada de livrare mai mare de 6 luni și 10% din valoarea contractului pentru contractele cu perioada de livrare mai mică sau egală cu 6 luni sau cumpărătorul constituie o garanție, care să acopere minim 5% din valoarea contractului, pentru contractele cu perioada de livrare mai mare de 6 luni și minim 10% din valoarea contractului pentru contractele cu perioada de livrare mai mică sau egală cu 6 luni.
Garanția se constituie și se transmite vânzătorului în termen de 15 de zile de la data încheierii contractului.
Avansul se achită în același termen ca garanția, respectiv 15 zile”, explică ANRE.
Pentru contractele propuse de inițiator, aferente pieței produselor flexibile la termen, se păstrează același procent minim prevăzut la contractele standard, dar permite ca părțile contractante să stabilească un nivel mai ridicat al acesteia. De asemenea, în urma consultării publice, s-a introdus prevederea clarificatoare ca partea care alege modul de garantare este cumpărătorul.
De ce a fost luată decizia impunerii avansului
“În contextul volatilității pieței și al riscurilor financiare asociate cu neplata obligațiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacțiilor pe piețele la termen. Reglementările actuale prevăd utilizarea unor garanții financiare sub diverse forme, însă acestea nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni riscurile de neplată.
De asemenea, un alt context al introducerii acestor prevederi de garantare minime îl constituie riscul crescut al încheierii unor tranzacții pe piețele la termen, în scop speculativ, prin achiziționarea unor cantități semnificative de energie electrică, fără utilizarea acesteia și revânzarea de către cumpărător înainte de livrarea acesteia. Din acest motiv s-a avut în vedere și stabilirea prin reglementare a unor procente minime de garanții, constituite doar de cumpărători, garantarea executării contractului fiind considerată din punct de vedere a achitării obligațiilor de plată pentru o marfă care va fi livrată ulterior.
Reglementarea nu este exhaustivă, permițând părților să stabilească și garanții de bună execuție, suplimentar, dacă se consideră oportun, prin intermediul clauzelor contractuale”, mai arată reglementatorul.
Inițail, avansul fusese gândit la 30%
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pusese în dezbatere publică în aprilie un proiect de ordin prin care tranzacțiile cu energie electrică de pe piețele forward se vor putea încheia doar cu plata în avans a 30% din valoarea contractului.
Președintele ANRE, George Niculescu, spunea atunci că măsura este una care va contribui la maturizarea pieței de energie.
“Observăm că, din 2018, pe partea de gaze aceasta forma de garanție există, sub forma scrisorilor de garanție bancară sau a sumelor de bani depuse de cine traznacționează. Încercam sa îmbunătățim modalitatea de tranzacaționare, cred că piața de energie din România este în proces de maturizare iar introducerea acestor garanții va stabili reguli mai clare, mai ferme.
Lipsa garanțiilor poate duce teoretic la lichiditatea mai mare, dar neangajarea unei garanții poate duce la nerespectarea contractelor. Măsura va contribuia la maturizarea pietei de energie. Așteptăm reacția părților interesate, vom face consultări, nu ne dorim sa introducem pierderi in tranzacționare”, a spus Niculescu în conferință de presă.
Ulterior, după ce participanții la piață au semnalat că nivelul de 30% este prea mare și de fapt blocarea unor sume mari de bani riscă să descurajeze tranzacționarea, ANRE a relaxat prevedrea și a publicat un nou proiect de ordin
Potrivit acestuia, nu se mai solicită acel avans de 30%, ci un avans de doar 5% sau 10% din valoarea contractului, sau o garanție echivalentă: “plata unui avans de către cumpărător, de 5% din valoarea contractului, pentru contractele cu perioada de livrare mai mare de 6 luni și 10% din valoarea contractului pentru contractele cu perioada de livrare mai mică sau egală cu 6 luni” și “constituirea de către cumpărător a unei garanții, care să acopere 5% din valoarea contractului, pentru contractele cu perioada de livrare mai mare de 6 luni și 10% din valoarea contractului pentru contractele cu perioada de livrare mai mică sau egală cu 6 luni. Garanția se constituie în termen de 15 de zile de la data încheierii contractului”.