Falimentul energiei solare şi cum arată un scandal de corupţie cu Obama

Ca şi cum nu era de ajuns că panourile solare sunt prea scumpe pentru a scoate profit din electricitate, a mai apărut o problemă. Ele sunt prea ieftine pentru a le aduce producătorilor profit din vânzare.

Zeci de producători de panouri fotovoltaice din Europa şi America merg pe pierdere, din cauza competiţiei chinezeşti pe o piaţă care nu prea există, scrie Bloomberg, citat de Business Standard. Cotaţiile de pe bursă au căzut chiar şi cu 80-90%, semn că multe falimente sunt aproape.

Cea mai spectaculoasă prăbuşire, prin amploare şi implicaţii, este a unei companii pe nume Solyndra. Ea s-a pus pe picioare inclusiv cu ajutorul unui împrumut guvernamental de jumătate de miliard de dolari, în 2009, când anunţa că în 2-3 ani electricitatea din surse solare va fi mai ieftină decât cea produsă din cărbune. Însuşi preşedintele Obama a vizitat compania de mai multe ori şi a dat-o ca exemplu pentru cele peste 1000 de joburi verzi create.

Numai că Solyndra are o mare problemă. Reuşeşte să vândă panouri solare de 60 de milioane de dolari într-un an, cu costuri care se apropie de 110 milioane de dolari. Deznodământul n-a mai putut fi amânat, iar săptămâna aceasta compania şi-a anunţat insolvenţa. Şansele contribuabililor americani de-a mai recupera vreun dolar din cele peste 500 de milioane se apropie de zero. FBI percheziţionează fabrica şi locuinţele directorilor, căutând nu-se-ştie-ce-altceva.

Obama are însă o problemă şi mai mare decât cea că unul din punctele tari ale campaniei sale se dovedeşte un fiasco. Printre acţionarii Solyndra se numără şi fondul Argonaut al miliardarului George Kaiser, important finanţator şi strângător de fonduri pentru campania actualului preşedinte, potrivit Business Insider.

Calitatea de acţionar nu-i va aduce niciun cent de la masa credală, însă Argonaut este şi creditor al Solyndra, cu o creanţă de peste 80 de milioane de dolari, creanţă căreia Departamentul Energiei i-a cedat senioritatea, adică i-a permis ca în caz de faliment să fie acoperită prima. La cum arată lucrurile acum, Kaiser are toate şansele să preia întreaga companie, care a înghiţit investiţii totale de 850 de milioane de dolari, în contul creanţei menţionate, adică pentru 10 cenţi pe dolar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *