Facturile la gaze ar putea crește cu 10%, în plină iarnă, 4,5 milioane de gospodării vor fi afectate – furnizori

Asociația Furnizorilor de energie și gaze atrage atenția că, în lipsa unei modificări legisative, facturile de gaze naturale ale consumatorilor casnici vor crește cu circa 10% de la 1 ianuarie 2025, pentru că va crește costul de achiziție al gazelor naturale, care vor fi cumpărate la prețul pieței. Furnizorii fac apel la Parlament.

“E destul de neplacut pentru consumatori. De la 1 ianuatie se termină achiziția de gaze naturale la 120 de lei/MWh.  Asta înseamnă că furnizorii nu vor mai avea achiziția de gaze la 120 de lei, vor face furnizarea cu gaze din depozite sau din piață la prețul pieței. Credem că va crește prețul gazelor plătite de clienții casnici, de la 1 ianuarie, dar fiind în perioada de plafonare, nu va putea crește peste 0,31 lei/kWh, cât este plafonul”, a declarat președintele Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), Laurențiu Urulescu.

El a explicat că, acum, la acest cost reglementat de achiziție de 120 de lei/MWh al gazelor care sunt furnizate cliențililor, prețul final plătit de aceștia este de mai multă vreme semnificativ sub nivelul maxim plafonat, fiind de circa 0,27-0,28 lei/kWh. Or, cum prețul gazelor în piață este acum mult mai mare, undeva la 230-240 de lei/MWh, prețul final plătit de consumator va ajunge la nivelul maxim, de 0,31 leiu/kWh.

“Va fi o creștere de circa 10%, la o factură de gaze de 1.200-1.500 de lei, va fi o creștere de 150 de lei”, a explicat Urluescu, care a spus că a atras atenția în repetate rânduri asupra acestui aspect.

Amintim că plafonarea prețurilor finale la gaze este susținută în special, la casnici, prin impunerea unui preț reglementat, de 120 de lei/MWh, cu care producătorii români vând gazele furnizorilor pentru consumul casnicilor și all producătorilor de energie termică. Numai că, deși clienții finali au prețurile plafonate până la 31 martie, mecansimul de achiziție reglementată la 120 de lei/MWh expiră la finalul acestui an. O lege cu mai multe prevederi, între care și prelungirea acestui termen până la 31 martie 2025, a fost votată în vară dar trimisă spre reexaminare de președinte și este încă în circuitul parlamentar (Plx 255). În absența ei, furnizorii vor cumpăra gazele la prețul pieței, mare, dar le vor vinde la prețul maxim plafonat (acum prețurile finale plătite sunt sub plafonul maxim de 310 lei/MWh, preț cu toaate taxele incluse către casnici) urmând ca bugetul de stat să acopere diferența. Totul de la 1 ianuarie, dacă legea nu va fi votată și promulgată.

În România sunt 4,5 milioane de clienți casnici de gaze naturale, care vor fi afectați dacă Parlamentul nu va vota această lege până la 31 decembrie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *