Facturile la energie electrică au crescut ușor de la începutul anului, din cauza impactului certificatelor verzi

Facturile la eletricitate plătite de toți consumatorii de energie electrică au crescut ușor, de la începutul anului, fără ca clienții să fie înștiințați, din cauza unor prevederi legislative legate de creșterea impactului certificatelor verzi.

Creșterea este de circa 0,36 bani/kWh și este generată de impactul mai mare al certificatelor verzi în facturile consumatorilor finali, potrivit datelor din facturi consultate de noi. Modificările au apărut ca urmare a unor legi și a unor ordine ANRE care sunt în vigoare. De la 1 ianuarie a crescut ușor cota de certificate verzi, la fel și prețul certificatului, care a fost ajustat în urma deprecierii leului.

Astfel, dacă în luna decembrie impactul în factură era de 59,24 lei/MWh, începând din ianuarie în facturi apare suma de 62,86 lei/MWh. Avem așadar o creștere de 3,62 lei/MWh, adică 0,36 bani/kWh, fără TVA. La un consum mediu de 106 kWh lunar pentru consumatorii casnici,  impactul ar fi de circa 45 de bani, deci destul de puțin semnificativ.

O nouă majorare a facturii din această cauză este preconizată pentru anul 2022, potrivit reglementărilor ANRE. În acest an și în 2021 impactul va fi menținut la 13 euro/MWh (creștere de la 12,5 euro anul precedent), dar începând din 2022, acesta va fi crescut la 14,5 euro, deci va urma o creștere de preț ceva mai substanțială.

Sistemul de certificate verzi este o schemă de sprijin instituită în 2008 pentru producătorii de energie din surse regenerabile, susținută de toți consumatorii de electricitate, prin facturi, cu excepția marilor consumatori industriali. Schema a adus circa 5.000 MW instalați în capacități eoliene și fotovoltaice în România.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *