Guvernul anunță azi următoarele măsuri în criza energetică. La ce ne-am putea aștepta – surse

Premierul Ciucă ar urma să anunțe noile măsuri de sprijin ale populației și firmelor, dar și noi reglementări pentru actorii din piața de energie și gaze, valabile după 1 aprilie. Nimic oficial nu a fost comunicat însă, dar sunt câteva informații aflate din surse apropiate situației, legate de ce s-ar putea decide.

“Ora 10.00, Palatul Victoria:  Coordonarea reuniunii Comitetului interministerial în domeniul energiei. La finalul întâlnirii, premierul Nicolae-Ionel Ciucă va susține declarații”, se arată în programul premierului pentru ziua de 24 februarie, trimis redacțiilor.

Așadar, dimineață premierul convoacă la o discuție companiile din energie și, posibil, patronatele și sindicatele, înainte de a anunța public noile măsuri, în condițiile în care toate declarațiile din mediul politic au fost că mâine Executivul va prezenta măsurile care vor intra în vigoare după 1 aprilie. Amintim că actuala schemă de plafonare a prețurilor la energie electrică și la gaze, pentru consumatorii casnici și non-casnici, și de compensare a facturilor pentru consumatorii casnici, expiră la 31 martie. Ministrul Energiei a spus în repetate rânduri că va prezenta un pachet de măsuri care va acoperi o perioadă mai lungă de timp, inclusiv iarna viitoare

Iată despre ce măsuri se discută, potrivit surselor noastre:

-Schema actuală de plafonare se va aplica și după 1 aprilie, dar nu știm pentru cât timp. Rămân actualele plafoane de preț pentru gaze – 0,31 lei/kwh pentru populație și 0,37 lei pentru firme, cu mențiunea că ar putea intra în această categorie doar IMM-urile, și pentru energie electrică – 0,80 le/ kwh pentru consumatorul casnic și un leu/ kwh pentru consumatorul noncasnic.

-Mecanismul actual de compensare a facturilor va rămâne, cu aceleași valori, și în aprilie, nu știm dacă și în lunile următoare.

– va crește pragul de consum până la care un consumator de energie electrică poate fi catalogat drept consumator vulnerabil, la 50 kWh/lună, pentru energia electrică.

– se introduce un tarif nou, reglementat, pentru consumatorul vulnerabil: el va fi de 0,68 lei kwh la energie electrică.

– s-ar putea impune o plafonare a profitului, la 5%, pentru toate companiile de pe lanț: producători și  furnizori (chiar și traderi), fără să existe acum detalii despre cum s-ar putea face asta.

-s-ar putea impune un volum obligatoriu de investiții în anii viitori, cel mai probabil pentru producători, întrucât investițiile obligatorii în rețele sunt reglementate de ANRE.

Măsurile  vor veni într-un context complicat, pentru toată lumea. Prețurile la gaze și energie electrică sunt în continuare la nivel ridicat (chiar în creștere la energia electrică), cu efecte în facturi pentru clienți, mai ales pentru cei cărora le expiră acum vechile contracte – efecte compensate parțial de actualele scheme de sprijin. Pe de altă parte, Guvernul abia acum începe să ramburseze, timid, primele sume cu care furnizorii au reduse facturile, ceea ce le-a adus acestora pierderi, și i-a obligat să recurgă la credite bancare pentru a putea continua activitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *