Factură mai mică la electricitate? Cum puteţi schimba acum furnizorul, după introducerea preţurilor reglementate

Introducerea preţurilor reglementate la energia electrică, pentru consumatorii casnici, în momentul în care piaţa liberă luase avânt (2 milioane din cei 9 milioane de casnici trecuseră în concurenţial), a fost însoţită ce un val de reglementări ANRE care pot părea bulversante pentru consumatori. Iată în ce condiţii se poate face migrarea acum de la un furnizor la altul şi mai ales condiţiile în care merită să faceţi asta, dacă sunteţi în căutarea celui mai bun preţ.

De la 1 martie, timp de trei ani, ANRE a stabilit preţurile reglementate la care cei patru furnizori de ultimă instanţă (FUI) obligaţi vor vinde energia electrică petru cei 7 milioane de clienţi casnici în cele opt zone de reţea din ţară. Teoretic, acestea sunt cele mai mici preţuri cu putinţă, iar orice consumator dintre cei 2 milioane din concurenţial poate trece la reglementat dacă preţul la care plăteşte acum energia electrică la furnizorul său comercial este mai mare decât stabilit de ANRE pentru FUI.

Alături de cei patru FUI obligaţi, ANRE a relaxat regulile pentru ca furnizorii concurenţiali să devină, la cerere, FUI obligaţi, la preţuri reglementate.  Asta pentru a nu distruge baza de clienţi a furnizorilor care au câştigat consumatori pe piaţa concurenţială, proces care a fost însoţit de costuri însemnate.

Aşadar, avem trei categorii de furnizori pentru populaţie, FUI obligaţi, FUI opţionali şi furnizori concurenţiali. Pentru primele două categorii, ANRE a stabilit preţurile reglementate, pentru ultima categorie preţurile oferite consumatorilor sunt cele la care furnizorul reuşeşte să cumpere energia din piaţă.

Teoretic, cele mai bune preţuri sunt, acum, cele de pe piaţa reglementată, la FUI obligat.

Atenţie însă, înainte de a decide, dacă aţi trecut în concurenţial, să vâ întoarceţi în reglementat, trebuie să comparaţi atent preţul din factura dvs cu preţurile FUI obligat din zona dvs de reţea, pentru că, în continuare, ele pot fi mai mici.

Şi puteţi fi în continuare în avantaj, mai ales dacă aţi semnat contractul cu furnizorul concurenţial în prima parte a anului un contract cu preţurile de atunci, care rămân fixe pe perioada contractuală (poate fi un an sau doi). Preţul dvs. de contract, la care plătiţi acum energia, poate fi încă mai bun decât cel reglementat. Pentru Bucureşti, unde FUI obligat este Enel, preţul de piaţă concurenţială pentru serviciul Enel Fix Online este în continuare mai mic decât cel reglementat de ANRE pentru FUI obligat Enel.

Iată zonele de reţea şi FUI obligaţi pe fiecare zonă, cu preţul reglementat pentru joasă tensiune. La acest preţ se adaugă taxele şi contribuţiile, identice pentru orice furnizor, de orice fel: contribuţia de cogenerare, certificatele verzi, acciza şi TVA. Preţurile sunt exprimate în lei/KWh

Muntenia Sud: Enel Energie Muntenia – 0,41672

Banat: Enel Energie – 0,45346

Dobrogea: Enel Energie – 0,46542

Moldova:E.ON Energie România – 0,49023

Oltenia: CEZ Vânzare – 0,48659

Muntenia Nord: Electrica Furnizare – 0,47054

Transilvania Nord: Electrica Furnizare – 0,46491

Transilvania Sud: Electrica Furnizare – 0,45896

FUI opţional pentru fiecare zonă de reţea şi preţurile reglementate, identice pentru fiecare FUI opţional din aceeaşi zonă de reţea, exprimate în lei/KWh.

Muntenia Sud: Electrica Furnizare , CEZ Vanzare S.A, E.ON Energie România, Engie România , Getica 95 Com , Hidroelectrica, MET România Energy, Restart Energy One, Tinmar Energy. 0,41273 lei

Banat: Electrica Furnizare , CEZ Vanzare S.A, E.ON Energie România, Restart Energy One, Tinmar Energy. 0,44610 lei

Dobrogea: Electrica Furnizare , E.ON Energie România, Engie România, Tinmar Energy. 0,45788 lei

Moldova: Electrica Furnizare , CEZ Vanzare S.A, Enel Energie Muntenia , Enel Energie, Getica 95 Com, MET România Energy, Restart Energy One, Tinmar Energy. 0,48088 lei

Oltenia: Electrica Furnizare , E.ON Energie România, Enel Energie Muntenia , Enel Energie, Engie România, Restart Energy One, Tinmar Energy. 0,47829 lei

Muntenia Nord: E.ON Energie România, Enel Energie Muntenia , Enel Energie, Engie România, Tinmar Energy. 0,46451

Transilvania Nord: CEZ Vanzare S.A, E.ON Energie România, Enel Energie Muntenia , Enel Energie, Tinmar Energy . 0,46085 lei

Transilvania Sud: E.ON Energie România, Enel Energie Muntenia , Enel Energie, Engie România , MET România Energy, Restart Energy One, Tinmar Energy. 0,45418 lei.

Explicăm mai jos toate opţiunile de migrare pe piaţa de energie electrică, valabile potrivit reglementărilor ANRE în acest moment, pentru că nu toate opţiunile sunt valabile. Revenim cu sfatul de a compara atent preţurile.

-Sunt client al FUI obligat, pe piaţa reglementată. Dacă vreau să ies de pe piaţa reglementată, pot alege doar un alt furnizor concurenţial, nu un alt FUI, fie el obligat sau opţional.

-Sunt client al unui furnizor concurenţial,care nu este nici FUI obligat (deci nu este Enel, CEZ, E.On sau Electrica) şi nici FUI opţional şi vreau să îl schimb cu un alt furnizor concurenţial. Pot merge oriunde, pe piaţa concurenţială.

-Sunt client al unui furnizor concurenţial, dar  unul dintre cei care sunt şi FUI obligat (Enel, CEZ, E.On sau Electrica) şi am contract de piaţă concurenţială cu el. Dacă vreau să mă întorc în piaţa reglementată şi el este şi FUI obligat în zona mea de reţea, pot merge doar la el.

-Sunt client al unui furnizor concurenţial, dar  unul dintre cei care sunt şi FUI obligat (Enel, CEZ, E.On sau Electrica) şi am contract de piaţă concurenţială cu el.Vreau să mă întorc în piaţa reglementată. Dacă în zona mea de reţea acest furnizor nu este şi FUI obligat pot merge la FUI obligat din zona mea sau la orice FUI optional din zona mea

-Sunt client al unui furnizor concurenţial care nu este FUI obligat, dar este FUI opţional în zona mea de reţea. Dacă vreau să mă întorc în piaţa reglementată, pot să mă întorc doar la el, în calitatea sa de FUI opţional.

-Sunt client al unui furnizor concurenţial care nu este FUI de niciun fel, nici obligat nici opţional, pe zona mea de reţea (cazul clienţilor RCS-RDS poate fi cel mai întâlnit). Vreau să mă întorc în piaţa reglementată. Pot să mă duc doar la FUI obligat din zona mea de reţea.