Fabrica de utilaj petrolier 1 Mai din Ploieşti, construită acum 100 de ani, începe să fie demolată. În locul ei apare un mall. Ce spune patronul

O parte din uzina de utilaj petrolier Upetrom 1 Mai Ploieşti, societate aflată în insolvenţă, începe să se demoleze, potrivit unor imagini publicate de presa locală. Pe o parte din terenul societăţii se va ridica un mall. Oficialii companiei spun că terenul rămas uzinei, după vânzarea celor pe care se va ridica centrul comercial, e suficient pentru activitate.

Obsevatorul Prahovean a publicat imagini surprinse de un cititor care arată că a început demolarea unei clădiri a fabricii de utilaj petrolier. Potrivit acestora, Upetrom 1 Mai Trading SRL a primit autorizaţia de la Primăria Ploieşti pentru “desfiinţare construcţii existente C1-Hala reparaţii mecanice, C2-Birouri, C3-Birouri şi C4-Hala reparaţii mecanice”. În imaginile publicate de ziarul din Ploieşti se văd şi mai multe excavatoare amplasate în zonă, iar pe panoul amplasat pe gardul unităţii scrie că demolarea începe efectiv pe 18 octombrie.

Upetrom 1 Mai face parte din Grup Servicii Petroliere, companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu. În luna august anului trecut, compania a intrat în insolvenţă, la cerere, după şapte ani de pierderi, dar nu a fost închisă, creditorii aprobând un plan de reorganizare.

Omul de afaceri Gabriel Comănescu a cumpărat în 2001 fabrica, ce are o suprafaţă de teren cât pentru zece Case ale Poporului. Terenul deţinut de Upetrom în Ploieşti are o suprafaţă de 650.000 de metri pătraţi, însă compania a ajuns să îşi desfăşoare activitatea pe circa 100.0000 de mp. Restul terenului şi clădirilor nu au fost utilizate de mult timp.

Ca atare, în vara lui 2017, conducerea societăţii a decis să vândă din teren. „Suprafeţe de teren de 110.000 mp deja se află în curs de vânzare către investitori din zona comercială şi de retail, tranzacţiile având termen de finalizare undeva până la sfârşitul anului viitor. Alte suprafate de aproximativ 100.000 mp sunt în curs de tranzacţionare, cu potential real de finalizare, investitorii având ca obiect de activitate industria manufacturieră şi logistică”, a declarat pentru economica.net Radu Petrescu, purtătorul de cuvânt al GSP, în iulie 2017

Terenurile pe care Upetrom le vinde sunt încadrate în zona A a oraşului, iar compania nu a mai desfăşurat activitate industrială de circa 10 ani, lucru constatat şi de autoritatea de mediu. „Astfel, măsura vânzării este oportună pentru fructificarea nevoilor societăţii, prin eficientizarea punerii în valoare a acestor terenuri din zona A unde nu se desfăşoara activitate industrială”, mai spunea Petrescu atunci.

Tot economica.net a scris că firma cu care GSP negocia vânzarea unei părţi a terenului este Prime Kapital, un dezvoltator imobiliar fondat în Africa de Sud, care vrea să dezvolte un centru de 25.600 de mp închiriabili, de tip strip-mall. Terenul se află chiar lângă Kaufland, iar parcul comercial va fi completat şi de un magazin Lidl şi un hypermarket Carrefour.

În oraş mai sunt deschise două malluri, unul inaugurat de NEPI, iar celălalt de AFI Europe România.

Ce spun acum oficialii GSP

La solicitarea noastră, oficialii GSP au explicat că suprafaţa rămasă este optimă pentru desfăşurarea activităţii.

“Upetrom 1 Mai isi desfasoara in prezent activitatea pe o suprafata optima din punct de vedere al costurilor raportate la dimensiunea businessului. Upetrom 1 Mai detine un teren de 65 ha in zona centrala a orasului Ploiesti. Costurile legate de plata impozitelor locale pentru aceasata suprafata sunt foarte mari. In cadrul planului de reorganizare a societatii, care se afla in insolventa, printre masurile stabilite sunt vanzarea de active (terenuri, cladiri neoperationale) Astfel, in urmatoarea perioada, pe o suprafata de 11h se vor construi un magazin de tip discount sub un brand international cunoscut si prezent pe piata din Romania, precum si un centru comercial (mall)”, a spus Petrescu, contactat pentru explicaţii.

Upetrom 1 Mai  are ca obiect de activitate fabricarea utilajelor pentru extracţie şi construcţii. Fabrica a fost fondată în 1908, iar în perioada comunistă ajunsese cea mai mare uzină de utilaj petrolier din sud-estul Europei şi avea comenzi inclusiv din partea unor companii petroliere occidentale. Compania a produs sape de foraj care ajung şi la o adâncime de 6.000 de metri, a primit numeroase distincţii internaţionale şi chiar s-a spus că, în 1977, era pe locul doi în lume în ceea ce priveşte exporturile de utilaj petrolier.

Potrivit relatărilor din presă, în acea perioadă la uzina 1 Mai munceau circa 13.000 de oameni. Acum sunt mai puţin de 300.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *