Fabrica de hârtie de la Dej montează un sistem fotovoltaic de 2 MW cu stocare, proiect de peste 18 mil. lei

Compania  Pehart Tec Grup SA din Sebeș anunță semnarea unui contract cu Ministeru Energiei prin care va derula un proiect de 18,4 milioane de lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic cu stocare la fabrica din Dej, cea mai mare fabrică de hârtie tissue din România

Proiectul cu titlul „Implementarea unui sistem fotovoltaic pe platforma industrială DEJ – PEHART TEC GRUP S.A.” urmează să fie implementat până la data de 30 iunie 2024 la punctul de lucru din  Municipiul Dej, str. 1 MAI, nr. 113, jud. Cluj, arată compania într-un comunicat de presă.

Implementarea proiectului a început la 3 ianuarie, odată cu semnarea contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Energiei în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 6. Energie.

Valoarea totală a proiectului este de 18,5 milioane de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile (a ajutorului de stat solicitat) este de 3,971,301.00 lei.

“Obiectivul general al proiectului este creșterea producţiei de energie din surse regenerabile solare prin instalarea și implementarea unui sistem fotovoltaic cu componenta de stocare pe plaforma industrială Dej. Așadar, prin proiect se dorește instalarea unui sistem fotovoltaic cu o putere instalată a invertoarelor de 2,05 MW și o unitate de stocare de 492kWh la unitatea de producție a societății Pehart Tec Grup S.A. din Municipiul Dej, jud. Cluj, în vederea creșterii eficienței energetice a companiei și scăderii amprentei de carbon. Energia electrică produsă de sistemul fotovoltaic va fi utilizată pentru autoconsum”, arată producătorul de hârtie.

Iată care sunt obiectivele specifice ale proiectului, așa cum apar ele în comunicatul de presă:

– Creşterea producţiei de energie electrică din surse regenerabile prin instalarea și implementarea unui sistem fotovoltaic cu o putere instalată de 2,05 MW la PEHART TEC GRUP SA – Dej.

– Reducerea cu 1509 echivalent tone de CO2 a gazelor cu efect de seră la nivelul PEHART TEC GRUP SA – Dej.

– Creșterea cu 0,210 mii tep/an a producției brute de energie primară din resurse regenerabile la nivelul PEHART TEC GRUP SA-Dej.

– Creșterea cu 48.848 MWh a producției totale de energie electrică din surse regenerabile la nivelul PEHART TEC GRUP SA-Dej.

Pehart Tec Grup SA este controlat din 2017 de un fond de investiții, Abris Capital Partners, cu prezență în Europa Centrală și de Est. Fabrica de la Dej, unde se instalează acest sistem fotovoltaic, a fost construită în perioada 2012-2015 și a fost dotată cu linii noi de producție pentru role jumbo și pentru hârtie igienică și pentru prosoape de hârtie. Potrivit propriei descrieri, grupul este acum cel mai mare producător de hârtie tissue din România și unul dintre cei mai mari din sud-estul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *