Prime Batteries Technology, care a dezvoltat la Cernica, lângă București, o fabrică de baterii, anunță că este foarte aproape de finalizatea investiției care va duce la creșterea capacității de producție până la 2.000 MWh an. Următoarea fază de extindere vizează o capacitate de 6.000 MWh pe an.
“Acest proiect ambițios, situat în apropiere de București, progresează rapid. De la o viziune inițială la o instalație aproape completă, Gigafactory reprezintă un pas semnificativ înainte în stocarea energiei, oferind o capacitate de 2 GWh care va oferi soluții energetice durabile atât pentru uz industrial, cât și rezidențial”, arată Prime Batteries Technology pe pagina sa de LinkedIn.
“Intrând acum în ultima fază înainte de finalizare, fabrica va fi echipată cu linii de asamblare inovatoare, sisteme de testare de precizie și unități de management de mare capacitate. Fiecare progres marchează un pas către furnizarea de opțiuni eficiente, fiabile și scalabile de stocare a energiei, reafirmând dedicarea PRIME Batteries pentru un viitor durabil”, mai spune compania.
„Fabrica este 98% gata, echipamentele au sosit, în noiembrie terminăm asamblarea lor, la finalul lunii noiembrie. Dăm drumul la producție anul acesta. Începem să producem, nu la capacitate maximă, fiindcă orice fabrică are un ritm până să ajungă acolo. Inaugurarea oficială va fi undeva în aprilie-mai. Suntem aproape gata și vrem să facem și unitatea de 6 GWh”, a spus unul dintre fondatorii Prime Batteries, Adrian Polec, într-un interviu acordat publicației Economedia.
Compania se ferește să cumpere componente din China.
„Nu cumpărăm din China. Am căutat să fim cât mai independenți, pentru că oricând acolo poate să pornească un conflict și în momentul în care a pornit un conflict suntem out of business. Vedem multe business-uri care aveau, nu știu, 80% din cifra de afaceri cu Rusia. În secunda în care s-a pornit conflictul, într-o săptămână-două, ai rămas fără business, a trebuit să dai toți oamenii afară. În momentul de față, poți să-ți cumperi toată materia primă din Europa” a explicat Polec strategia companiei, spunând că această politică înseamnă o scumpire a materiei prime cu 7-8%.
AICI puteți citi tot interviul acordat de Adrian Polec celor de la Economedia.
Prime Batteries Technology este singurul producător de baterii liitiu-ion din România și din Europa de Sud-Est, cu o capacitate de producție inițială de circa 300 MWh pe an. Compania este în proces de extindere, în etape: acum construiește până la 2.000 MWh, iar din 2026 să mai adauge încă 6.000 MWh de capacitate de producție anuală. În toamna lui 2022,a semnat un acord de investiții cu EIT InnoEnergy, entitate susținută de Instituţia Europeană de Inovare şi Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, EIT InnoEnergy intrând în acționariat.
Fabrica de la Cernica a livrat prima baterie de stocare a energiei electrice folosită de Transelectrica pentru servicii de reglaj al Sistemului Energetic Național, care a fost montată vara trecută într-o stație a Rețele Electrice Muntenia (fostă E-Distribuție), la Căciulați, lângă București. Instalația de stocare are o putere maximă de 7MW și o capacitate de încărcare/descărcare de 6 MWh.
De atunci, compania a mai dezvoltat, împreună cu Monsson, o unitate de stocare de 24 MWh – (6MWx4h) pusă deja în funcțiune la un parc eolian – căruia i se adaugă și un parc fotovoltaic – din Dobrogea, cu o capacitate instalată cumulată de 85 MW. Conform companiilor, această primă etapă este doar una din cele trei etape, care vor constitui un total de 216 MWh capacitate de stocare.