ExxonMobil va investi 650 de milioane de dolari în modernizarea celei mai mari rafinării din Marea Britanie

ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din SUA, plănuieşte să investească peste 500 de milioane de lire sterline pentru modernizarea şi extinderea rafinăriei Fawley, amplasată pe coasta sudică a Marii Britanii, cea mai mare rafinărie din ţară, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, citat de Reuters.

“ExxonMobil va face o modernizare amplă la rafinăria sa de la Fawley, pentru a acoperi cererea pieţei britanice pentru combustibili de înaltă calitate”, a arătat Exxon, care a mai dat asigurări şi că cele 1.000 de locuri de muncă de la Fawley vor fi sigure şi în viitor.

Modernizarea va presupune şi construcţia unei noi instalaţii de hidrofinare şi a unei noi fabrici de hidrogen. Planul celor de la ExxonMobil este de a upgrada cea mai mare rafinărie din Marea Britanie astfel ca aceasta să poată rafina şi ţiţei mai greu şi mai sulfuros pentru a putea obţine motorine cu conţinut foarte redus de sulf, a satisface cererea din ţară şi a diminua dependenţa de importurile de motorină.

Rafinăria de la Fawley are o capacitate de 270.000 de barili pe zi, ceea ce reprezintă 20% din capacitatea totală de rafinare a Marii Britanii.

Anunţul celor de la Exxon poate fi şi un semn al unei schimbări de strategie. Sectorul de rafinare din Marea Britanie s-a redus dramatic: dacă în 1975 erau nu mai puţin de 15 rafinării operaţionale, acum mai funcţionează doar şase, iar două rafinării mari s-au închis din 2012 până acum.

Şi nu este vorba doar despre Marea Britanie, ci de toată Europa Occidentală, unde se rafinează mult mai puţin petrol, în condiţiile în care companiile au preferat, în ultimii ani, să construiască unităţi gigantice în Asia-cea mai mare rafinărie din lume este acum cea operată de Reliance în India. Dacă în anii ‘80, Europa Occidentală avea o capacitate de rafinare de 16 milioane de barili pe zi, în 2016 aceasta se redusese la 10 milioane. În ultimii 10 ani, în Franţa capacitatea de rafinare a scăzut cu 38%, în Germania cu 15%, iar în Italia cu 19%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *