ExxonMobil se implică în construcția unui terminal de LNG în Albania. Țara balcanică ar urma să importe LNG american

Excelerate Energy, o companie americană din sectorul gazelor naturale lichefiate (LNG) a anunțat că a semnat un memorandum de înțelegere (MoU) cu ExxonMobil LNG Market Development Inc și cu Albania pentru dezvoltarea potențială a unui terminal de import de LNG în portul Vlore, potrivit SeeNews.

Excelerate va efectua un studiu de fezabilitate pentru un potențial proiect care va include dezvoltarea unui terminal de import de LNG, conversia și / sau extinderea centralei termice existente din Vlore și lansarea distribuției la scară mică a LNG în Albania și regiunea Balcanilor , a declarat compania într-un comunicat.

În cadrul acestui MoU, ExxonMobil LNG Market Development, parte a corporației ExxonMobil, va identifica oportunități pentru a sprijini furnizarea de LNG în Albania.

„Diversificarea aprovizionării și creșterea securității aprovizionării sunt cruciale pentru Albania și pentru vecinii noștri din Balcani. Suntem încrezători că LNG poate fi cheia pentru atingerea acestor obiective strategice și pentru a finaliza oferind o soluție complexului proiect al centralei termoelectrice de la Vlore „, a declarat ministrul albanez pentru infrastructură și energie, Belinda Balluku.

Studiul de prefezabilitate este așteptat să fie livrat în al treilea trimestru al anului 2021, în timp ce importurile de LNG ar putea debuta  în 2023.

Albania produce peste 90% din energia electrică din centrale hidroenergetice, majoritatea situate de-a lungul râului Drin, în partea de nord a țării.

„În timp ce suntem în primele etape ale explorării acestei oportunități, resursele globale ale ExxonMobil și lanțul de aprovizionare fiabil cu LNG pot ajuta Albania să răspundă cererii sale în creștere rapidă de gaze naturale și să asigure securitatea aprovizionării pe termen lung”, a spus Ed Austin, director în ExxonMobil LNG, cel care se și ocupă de proiectul din Albania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *