ExxonMobil scoate la vânzare 50% din proiectul Neptun Deep, pentru 250 de milioane de dolari

Compania americană Exxon Mobil  va vinde participaţia la proiectul neptun Deepo, de explorare şi expoatare a gazelor din Marea Neagră, evaluarea  acestui activ fiind de 250 de milioane de dolari, potrivit Reuters.

Gigantul american Exxon Mobil accelerează cea mai mare vânzare de active din ultimele decenii, implementând planuri ce prevăd renunţarea la zăcăminte de gaze şi ţiţei în valoare de până la 25 de miliarde de dolari în Europa, Asia şi Africa, pentru a se concentra pe proiecte majore pe piaţa internă şi externă, au declarat, pentru Reuters, surse din industrie.

Pe lista activelor scoase la vânzare este şi participaţia de 50% din proiectul gazier Neptun Deep din Marea Neagră, la care ExxonMobil era şi operator, intenţie care era vehiculată de mai multă vreme. Compania americană ar aştepta 250 de milioane de dolari din această vânzare, potrivit surselor, în condiţiile în care investiţiile în explorare pe care le-a făcut până acum sunt de circa 750 de milioane de dolari, după cum au spus în trecut oficialii companiei.

Exxon a pregătit o listă extinsă de active, din cel puţin 11 ţări, pe care intenţionează să le vândă, depăşind actuala ţintă de a obţine 15 miliarde de dolari din vânzarea acestora până în 2021, susţin sursele. Un purtător de cuvânt al Exxon a declarat că firma „nu comentează asupra zvonurilor sau a speculaţiilor de pe pieţe”.

Programul de vânzare vine în urma creşterii presiunii din partea investitorilor de a elibera numerar, deoarece compania intenţionează să-şi majoreze cheltuielile la noile proiecte din Guyana, Mozambic, Papua Noua Guinee şi SUA.

Exxon, cea mai mare companie energetică listată din lume, a încheiat în ultimele luni o serie de acorduri, obţinând 4,5 miliarde de dolari în urma ieşirii din Norvegia şi oferă deja active în Australia, Nigeria şi Malaezia.

Planul prevede ca Exxon să renunţe efectiv la operaţiunile sale upstream de petrol şi gaze naturale din Europa, unde este prezentă de peste 120 de ani, planificatele vânzări însemnând ieşirea din zona britanică a Mării Nordului, Germania şi România.

Astfel, Exxon va rămâne cu producţia din Olanda, unde, împreună cu Royal Dutch Shell, deţine o participaţie la zăcământul de gaze naturale Groningen, pe care Guvernul intenţionează să-l închidă în 2022.

De asemenea, planul prevede că Exxon îşi va reduce semnificativ operaţiunile din sud-estul Asiei, în urma vânzării activelor din Indonezia şi Malaezia, susţin sursele. În Africa, Exxon vrea să-şi vândă afacerile din Ciad, Guineea Ecuatorială, precum şi o parte din activele din Nigeria.

Exxon a răspuns mult mai lent decât rivalele sale la scăderea semnificativă a preţului la ţiţei din 2014, iar în ultimii cinci ani acţiunile companiei au avut evoluţii mai slabe decât ale altor companii energetice importante. Sub conducerea directorului general Darren Woods, Exxon urmează să-şi majoreze semnificativ cheltuielile în următorii ani, dezvoltând zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale inclusiv în Guyana, Mozambic, Brazilia, Papua Noua Guinee, SUA şi, posibil, Qatar. Recent, compania a anunţat că intenţionează să-şi majoreze cheltuielile anuale de capital de la 26 miliarde de dolari în 2018 la 30 – 35 miliarde de dolari în perioada 2021 – 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *