ExxonMobil, cel mai mare producător de petrol din lume, estimează o dublare a câştigurilor până în 2025

Exxon Mobil, cel mai mare producător de petrol din lume, a anunțat, miercuri, că se așteaptă ca la o dublare a câștigurilor până în 2025, la 31 miliarde de dolari, dacă prețul barilului rămâne cel puțin la nivelul actual, scrie energynomics.ro

Este pentru prima dată când Exxon oferă o previziune a câștigului net până acum.

Acțiunile companiei Exxon au scăzut cu 1,4%, în dimineața zilei de miercuri, la 75,13 dolari, pe fondul unei scăderi mai generale a piețelor și a prețului petrolului.

Investitorii și analiștii s-au plâns că rentabilitatea companiei a scăzut sub cele ale rivalilor Royal Dutch Shell și Chevron, în ultimii ani.

Directorul executiv al Exxon, Darren Woods, care a preluat conducerea în ianuarie 2017, după ce predecesorul său Rex Tillerson a devenit secretar de stat al SUA, a declarat că s-a angajat să fie mai transparent și să îmbunătățească rezultatele, potrivit Reuters.

Exxon a declarat că proiectele de explorare din Guyana și Bazinul Permian, precum și extinderea rafinării și a subsegmentului chimic ar trebui să contribuie la creșterea veniturilor. Exxon a raportat un profit ajustat de 15 miliarde de dolari în 2017.

Exxon are, de asemenea, planuri de a investi 24 miliarde dolari în proiecte majore în acest an, 28 miliarde dolari anul viitor și o medie de 30 miliarde dolari între 2023 și 2025. Între timp, companii similare își reduc cheltuielile.

“Dacă privim portofoliul nostru de astăzi, conține cel mai bogat set de oportunități de la fuziunea dintre Exxon și Mobil” în 1999, a spus Woods. “Vedem întregul potențial al organizației: o creștere semnificativă a câștigurilor va îmbunătăți randamentul capitalului angajat.”

Producția este de așteptat să crească cu aproximativ 1 milion de barili echivalent petrol pe zi (boe/ zi), la aproximativ 5 milioane bep/ zi în 2025, pe fondul lansării a 25 de proiecte noi, a mai spus Woods.

ExxonMobil  este implicată, alături de OMV Petrom, în explorarea perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, prima explorare la mare adâncime din zona românească a Mării Negre. Estimările de până acum ale companiei arată reyerve potenţiale de până la 64 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *