Exxon şi Total vor să caute gaze într-un nou perimetru din Marea Neagră

Companiile petroliere Exxon (SUA), Total (Franţa) şi Melrose Resources (Marea Britanie) au depus oferte preliminare pentru a fora în căutarea de gaze naturale într-un perimetru de 15.000 de kilometri pătraţi din apele teritoriale din Marea Neagră ale Bulgariei, situat aproape de graniţa cu România.

„Există un optimism ridicat pentru găsirea de cantităţi substanţiale de gaze naturale”, a declarat ministrul economiei şi Energiei de la Sofia, Delian Dobrev, potrivit AFP, citată de Mediafax.

În apele româneşti, la numai 15 kilometri distanţă de câmpul scos la licitaţie de Sofia, au fost descoperite zăcăminte estimate la 40-80 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

„Asemenea cantităţi ar acopri necesarul Bulgariei pentru 15-20 de ani”, spus Dobrev.
Cele trei companii trebuie să depună până la 4 iulie oferte angajante, urmând ca ministerul să aleagă un câştigător până la sfârşitul lunii iulie.

OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat în februarie o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *