Exxon şi Rosneft s-au aliat să caute petrol în Marea Neagră

ExxonMobil şi Rosneft au format un joint-venture pentru explorarea unui perimetru  din nord-estul Mării Negre, în zona rusă a platoului continental.

Compania rusă  de stat Rosneft şi gigantul american Exxpn Mobil vor pune bazele a două companii mixte care vor căuta petrol şi gaze în zona platoului contintental al Mării Kara (în zona arctică) şi al Mării Negre. Rosneft va deţine 66,7% din fiecare dintre cele două companii, potrivit Ria Novosti. În cazul Mării Negre, cele două companii vor dezvolta blocul Tuapse, situat în nord-estul Mării Negre,

Cele două companii au semnat deja, anul trecut, un memorandum de înţelegere prin care vor investi 3,2 miliarde de dolari în cele două proiecte.

Potrivit presei ruse, această înţelegere oferă americanilor de la Exxon, care deja lucrează împreună cu Rosneft în blocul Sahalin-1, accesul la reserve substanţiale de petrol în Rusia. Pe de altă parte, şi compania rusă va avea acces la zăcămintele de hidrocarburi de la mare adâncime din Texas, Golful Mexic şi Canada

ExxonMobil are un parteneriat cu Petrom, pentru explorarea de resurse de petrol şi gaze în zona românească a platoului continental al Mării Negre, în perimetrul Neptun, de 9.900 de kilometri pătraţi. Recent, cele două companii au anunţat rezerve probabile de gaze de circa 84 de miliarde de metri cubi, producţia urmând însă să înceapă peste zece ani, dacă se va dovedi că rezervele pot fi exploatate din punct de vedere comercial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *