Exxon sapă prima sondă de adâncime din Marea Neagră. Beneficiarul: Petrom

 

 

 

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filială acompaniei Exxon Mobil, împreună cu Petrom, au început forajul de explorare la sonda Domino‐1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, potrivit unui comunicat al companiei petroliere românesc.

 

„Sonda Domino‐1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de țărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1000 de metri și va fi forată cu tehnologie de ultimă generație. Forajul va fi executat de către vasul ultramodern de clasă mondială Deepwater Champion, care a sosit recent în apele româneşti după finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimează că operațiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile” se arată în comunicatul Petrom.

“Suntem încântați de colaborarea cu Petrom în acest proiect – o colaborare care are la bază experiența

ExxonMobil, unul dintre liderii mondiali în explorarea în ape de mare adâncime și vasta experiență a companiei Petrom în România. Apreciem eforturile depuse de autoritățile române pentru a sprijini progresul lucrărilor de explorare în Marea Neagră ”, a afirmat Ian A. Fischer, Director General al EEPRL.

 

Forajul de explorare, în special în astfel de zone neexplorate din Marea Neagră, poate conduce sau nu la o descoperire. Dacă se va confirma o descoperire comercială, dezvoltarea ulterioară a perimetrului Neptun va avea un impact industrial, social şi economic pozitiv semnificativ asupra României, mai arată Petrom.

 

“Împreună cu partenerul nostru ExxonMobil, dezvoltăm un proiect unic pentru România. Explorarea în ape de mare adâncime implică riscuri investiționale mari și necesită investiții de mai multe sute de milioane de dolari, dar un eventual succes ar schimba fundamental perspectivele sectorului energetic românesc”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare și Producție.

 

Perimetrul Neptun are o suprafață de aproximativ 9.900 km2 în ape cu o adâncime ce variază între 50 și 1700 m. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited și Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziționat o participație de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziția de date seismice 3D şi pentru evaluarea potențialului de hidrocarburi în perimetrul Neptun. În perioada 2009‐2010 Petrom și ExxonMobil au achiziționat date pentru peste 3.000 km2 din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D de ultimă generație, în cadrul celui mai mare program seismic desfăşurat vreodată în România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *