Exxon reduce cu 30% cheltuielile de investiţii din acest an, la 23 de miliarde de dolari

Grupul petrolier american Exxon Mobil, prezent şi în România, îşi reduce cu 30% cheltuielile de investiţii, la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, şi amână proiecte majore, deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat cererea de energia, iar preţul ţiţeiului a scăzut semnificativ, transmit Bloomberg şi Reuters, preluate de Agerpres.

Marţi, Exxon a anunţat reducerea cheltuielile de investiţii la 23 de miliarde de dolari în 2020, dar a avertizat că cifra ar putea fi mai scăzută dacă va fi necesar. Este a doua mare scădere a bugetului din istoria modernă a companiei, după cea din 2016, când de asemenea preţul ţiţeiului a scăzut semnificativ.

Anterior, compania se aştepta să cheltuiască până la 33 de miliarde de dolari în acest an, faţă de 26 de miliarde de dolari anul trecut.

Cea mai mare parte a reducerilor va viza Bazinul Permian din Texas şi zăcământul din New Mexico. De asemenea, Exxon va amâna decizia finală de investiţii la masivul proiect de gaze naturale lichefiate din Mozambic şi activitatea la zăcământul din largul coastei Guyanei.

Directorul general Darren Woods a explicat că Exxon intenţiona să aloce în următorii ani între 30 şi 35 miliarde de dolari pentru cheltuielile de investiţii, dar în actualele condiţii şi nivelul prevăzut pentru 2021 ar putea fi redus.

Anul acesta, capitalizarea bursieră a Exxon a scăzut cu 42%, în urma declinului preţului ţiţeiului.

Şi alte mai mari companii mondiale de petrol şi gaze au anunţat că îşi reduc cheltuielile în acest an ca urmare a reducerii cererii, din cauza extinderii pandemiei, şi a colapsului cotaţiei ţiţeiului, în urma războiului preţurilor între Arabia Saudită şi Rusia.

Reducerile deja anunţate de opt companii petroliere majore, inclusiv Saudi Aramco şi Royal Dutch Shell, ajung la un nivel combinat de 28 de miliarde de dolari, sau o scădere de 20% faţă de planurile lor iniţiale de cheltuieli, de 142 de miliarde de dolari.

Grupul britanic BP a anunţat că şi-a redus planul de cheltuieli pentru 2020 cu 25% şi va scădea nivelul producţiei din SUA.

Producătorul brazilian de petrol Petrobras reduce producţia, întârzie plata dividendelor şi reduce planul de investiţii pentru 2020, pe fondul măsurilor de reducere a costurilor din cauza extinderii pandemiei.

Investitorii susţin că dacă actuala criză se prelungeşte, reducerile de cheltuieli anunţate se marile companii petroliere ar putea să nu fie suficiente pentru a le permită să menţină dividendele fără a-şi majora datoria, care este deja la un nivel ridicat.

Datoria combinată a Chevron, Total, BP, Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell se ridica la 231 miliarde de dolari la 31 decembrie 2019, aproape de nivelul de 235 miliarde de dolari atins în 2016 când cotaţia barilului de petrol a scăzut sub 30 de dolari.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut luni cu 1,06 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 33,05 dolari. În primul trimestru din 2019, s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului ţiţeiului din ultimii 18 ani, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de ţiţei pe plan global, iar Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *