Extracția gazelor din Marea Neagră are o întârziere de patru ani, sperăm să nu se întâmple la fel cu alte proiecte – Verchere, Petrom

Proiectul de extracţie a gazelor din Marea Neagră are o întârziere de patru ani, iar autorităţile române ar trebui să modifice legislaţia, astfel încât să nu se întâmple la fel şi cu alte proiecte, a afirmat, luni Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, citată de Agerpres.

Ea a participat la a treia ediţie a Atlantic – Black Sea Security Forum, organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US.

„Sunt relativ nou venită în România şi este un loc fantastic pe care să îl numeşti „acasă”. Cred că aspectul-cheie pentru mine este cum transformăm toate ideile pe care le avem în realitate, pentru că vorbim de foarte multe idei, dar cum le transformăm în realitate?”, s-a întrebat şefa OMV Petrom.

Verchere a indicat fondurile europene ca fiind o oportunitate uriaşă pentru România, însă pentru a le atrage trebuie modificată legislaţia.

„Tranziţia energetică vine, drumul a fost stabilit. Acum trebuie să vedem cum vom putea face ca aceasta să devină realitate. Cu tot contextul local şi regional. Fondurile europene sunt una dintre componente, legislaţia este cealaltă. Folosesc aici un exemplu: dezvoltarea Mării Negre pentru noi are o întârziere de patru ani, în aşteptarea legislaţiei. Aceasta este mutarea pe care o aşteptăm, schimbarea. Să nu se întâmple acelaşi lucru cu alte proiecte care vor veni. Pentru a putea accesa fondurile, puneţi legislaţia în vigoare şi transformaţi-le în proiecte adevărate”, a îndemnat Verchere.

Ea a amintit că OMV Petrom are nevoie de modificarea Legii offshore pentru a merge mai departe cu proiectele din Marea Neagră, iar 2021 este un an crucial din acest punct de vedere.

„Avem nevoie de acest gaz pentru România, ca parte a procesului de tranziţie energetică, pentru securitatea energetică şi pentru prosperitatea economică a României. Suntem în urmă şi asta trebuie să schimbăm pentru România şi cetăţenii români”, a adăugat reprezentanta companiei energetice.

1 Comment

  1. Acceas gargara si nesimtire din parte OMV. Ei vor taxe mici si continua presiunea asta de 4 ani pentru ca doar ei se fac vinovati pentru aceasta intarziere. Legat de securitate simpul fapt ca gazele alea exista ne asigura suficienta securitate energetica pe terme lung. Indiferent cat de repede sau de incet va merge decarbonizarea gazele alea vor fi exploatate. Pe moment decarbonizarea se misca greu de tot deci nu e graba.

    Romania are acum suficiente surse de gaze pentru import si nu mai exista riscuri. Puteam lua gaze direct de la Rusi care sunt considerate problematice/nesigure, din depozite Ungariei la nevoie, din depozitele Ucrainei la nevoie, din LNG din Grecia (Alexandroupolis LNG) sau din ruta Trans-Anatolian.

    Romania deja importa de anu trecut gaze pe la Negru-Voda1 care a fost retehnologizata sa poata sustine ambele directii.

    Nu exista absolut nicio graba cu gazele din Marea Negara. Argumentul OMV cu securitate si graba la Marea Neaga e o minciuna gogonata si ei vor doar taxe mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *