Exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa au atins un nou record în 2018, pentru al treilea an consecutiv

Exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa au stabilit un nou record în 2018, în pofida tensiunilor diplomatice şi a dorinţei Uniunii Europene de a-şi reduce dependenţa de Rusia, conform cifrelor publicate vineri de grupul rus Gazprom, informează AFP, citată de Agerpres.

Directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a anunţat că în 2018 grupul şi-a majorat producţia de gaze naturale cu 5,4% până la 497,6 miliarde metri cubi în timp ce exporturile spre Europa şi Turcia au crescut cu 3,4% până la 201 miliarde metri cubi.

„După cum vedem, cererea pentru gazele naturale ruseşti creşte. Anul acesta am stabilit un record istoric, pentru al treilea an la rând, cu privire la exporturile de gaze spre ţările din afara CSI. Volumul exporturilor a depăşit 201 miliarde metri cubi”, a declarat Alexei Miller, citat de agenţia de presă Interfax.

În 2017, Gazprom a livrat Europei o cantitate de 194,4 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 8,4% mai mult decât în 2016.

Creşterea constantă a cererii europene pentru gazele naturale ruseşti este argumentul avansat de Rusia pentru a-şi apăra proiectele de noi gazoducte, spre Turcia via Marea Neagră şi spre Germania via Marea Baltică, în pofida reticenţelor Uniunii Europene care îşi afirmă de mai mulţi ani dorinţa de a-şi diversifica sursele de aprovizionare.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Datele publicate în luna noiembrie arătau că Gazprom a exportat spre România o cantitate de 917 milioane metri cubi de gaze naturale, în primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu 32% comparativ cu cele 690 milioane metri cubi de gaze naturale exportate în perioada similară a anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *