Exporturile de gaz românesc în Ungaria vor începe în 2020. Ungurii au rezervat toată capacitatea de export a României, aşteptând gazele din Marea Neagră

România va pune la punct condiţiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria până în 2020, în conformitate cu acordul semnat luni la Bucureşti de miniştrii de Externe din cele două ţări, Peter Szijjarto şi Teodor Meleşcanu, informează agenţia ungară de presă MTI, citată de Agerpres.

Potrivit lui Peter Szijjarto, începând din anul 2022, mai cantităţi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei. Szijjarto a adăugat că firmele ungare şi-au rezervat deja întreaga capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an a conductei de aprovizionare care leagă România de Ungaria.

‘Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia’, a spus Peter Szijjarto, care a adăugat că acest acord de cooperare reprezintă un progres istoric pentru asigurarea securităţii energetice a Ungariei.

Citeşte şi: Transgaz are în derulare proiecte în valoare de 1,62 miliarde de euro până în anul 2026

Potrivit oficialului ungar, partea română a convenit să construiască staţii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an în 2020, urmând ca această capacitate să fie majorată până la 4,4 miliarde metri cubi în 2022.

„Guvernul Ungariei a decis să construiască tronsonul de conductă care lipseşte între hubul central de distribuţie de la Varosfold şi Vecses, în apropiere de Budapesta, unde se termină gazoducutul dintre Slovacia şi Ungaria. Odată cu această legătură, coridorul de gaze nord-sud, o facilitate crucială pentru securitatea naţională în Centrul Europei va fi finalizată’, a spus Peter Szijjarto.

Citeşte şi:

Dependenţi de robinetul ruşilor: Gazprom şi-a majorat la un nivel record cota în Europa şi a depăşit o treime din piaţă

Exporturile de gaze se vor face prin conducta  Arad-Szeged, care  asigură interconectarea sistemului de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria, inaugurată în 2010, dar prin care momentan gazele circulă doar spre România, nu şi în sensul invers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *