Exporturile de energie se opresc. SEN nu are rezerve pentru a funcţiona în siguranţă

Transelectrica a primit avizul autorităţilor de a restricţiona sau opri exporturile de electricitate, pentru ca funcţionarea sistemului energetic să nu fie afectată.

În perioada 16-29 februarie, operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice Transelectrica poate interveni pentru a regla sistemul energetic naţional, afectat de condiţiile meteo, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. În proiectul de hotărâre de Guvern se vorbeşte despre “elemente (care-n.red.) vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare”

Iată prevederile actului normativ:

“În perioada 16-29 februarie 2012, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., în calitate de operatorul de transport şi de sistem, poate adopta în regim de urgenţă următoarele măsuri de siguranţă:

a) Limitează sau sistează livrările de energie electrică la export prin limitarea capacităţilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de ANRE. Se exceptează de la aceste măsuri exportul de energie electrică aferent tranzitelor, notificate conform prevederilor legale ;

b) pune în aplicare prevederile Normativului  de limitare a consumului de energie electrica in situatii critice in SEN, potrivit procedurilor proprii.

Cauzele care au dus la această situaţie: deficitul major de energie electrică generat de reducerea nivelului de apă din  râurile şi  lacurile interioare la valori  sub 50%  faţă de debitele normale ale  Dunării, creşterea  consumului de gaze naturale în vederea asigurării încălzirii populaţiei în condiţii de temperaturi foarte scăzute, creşterea continuă a preţurilor internaţionale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import, precum şi dificultatea asigurării livrărilor de cărbune şi gaze naturale şi a utilizării păcurii în condiţii de ger şi viscol.

Pe de altă parte, Transelectrica a informat încă de pe data de 10 februarie că va fi nevoită să aplice reducerea graficelor de export.  Compania a anunţat şi că nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a SEN.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *