Exporturi semnificative de energie electrică ale Ucrainei, azi

Ministerul ucrainean al Energiei a anunţat că ţara vecină intenţionează să exporte cantităţi mari de energie electrică pe parcusul zilei de marţi, profitând de consumul intern scăzut ca urmare a evoluţiilor meteo favorabile, transmite Reuters.

Ucraina a început să exporte electricitate înainte de invazia rusească din luna februarie 2022, dar ulterior a fost nevoită să oprească aceste exporturi, după numeroasele atacuri ruseşti asupra reţelelor şi facilităţilor sale energetice, la care s-a adăugat pierderea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

La mijlocul acestei luni, Ucraina a exportat cantităţi mari de electricitate spre Europa de Est.

„Pentru ziua de marţi, importurile de electricitate sunt preconizate să ajungă la 1.490 de Megawaţi-oră (MWh), în timp ce exporturile sunt aşteptate să ajungă la 3.900 de Mwh”, a precizat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat de presă. „Nu există niciun deficit de electricitate, sistemul energetic are suficiente rezerve de producţie”, se mai arată în comunicat.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluscenko, declara luna trecută că Ucraina ar putea relua exporturile semnificative de energie la primăvară, ca urmare a consumului intern scăzut.

La momentul redactării acestei știri (ora 11 AM) din rețeaua ucrianeană intra energie electrică în rețeaua românească la o putere de 331 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *