Exportul direct de gaze către Republica Moldova s-a înjumătățit, cel către Ucraina a atins un nou record

Tranzitul gazelor către Republica Moldova s-a înjumătățit de la 1 august, în timp ce cel către Ucraina a crescut a un nivel record de peste 55 GWh/zi. Gazul exportat direct către Chișinău prin punctul de interconectare de la Ungheni este de proveniență internă, Energocom anunțând că are semnat un contract cu OMV Petrom, însă și cel care ia calea Kievului prin coridorul transbalcanic este, probabil, destinat tot Republicii Moldova, care-l înmagazinează doar în depozitele deținute de Ucraina.

De la 1 august, volumul de gaz exportat din România în Republica Moldova a coborât de la o medie de 17 GWh/zi la 9,5 GWh/zi. Pe 29 iulie, nivelul exporturilor către Moldova au atins chiar un maxim de 19,3 GWh.

OMV Petrom este cel mai probabil compania care exportă gaz prin Ungheni.

Săptămâna trecută, compania însărcinată de statul moldovean cu achiziționarea de pe piață a gazelor și energiei necesare siguranței alimentării Chișinăului, Energocom a anunțat că a cumpărat circa 300 milioane de metri cubi de gaze atât pentru consum curent, cât și pentru stocare.

“În cadrul licitațiilor au prezentat oferte de participare mai mult de 10 companii, iar SA Energocom a semnat contracte cu 7 entități: OMV Petrom SA, Trafigura Trading Europe sarl, Axpo Bulgaria EAD, DEPA Commercial SA, MET International AG, PGNiG Supply & Trading GmbH, DXT Commodities SA. Prețurile oferite sunt foarte aproape de prețul mediu de pe piață”, susține compania de la Chișinău.

Celelalte companii probabil că înmagazinează gazul destinat Republici Moldova în Ucraina și folosesc pentru transportarea lui coridorul transbalcanic.

Așa se face că prin punctul de interconectare de la Isaccea fluxurile au crescut de la 40 GWh/zi în luna iulie la 55 GWh/zi în luna august, un nivel record de la schimbarea direcției fluxurilor de gaze prin coridorul transbalcanic. În trecut, gazul curgea din Ucraina către Balcani li nu invers, ca în prezent.

Guvernul Republicii Moldova achită gazul achiziționat de la cele 7 companii cu bani de la Banca Europeană de Recondtrucție și Dezvoltare (BERD)

Recent, BERD a aprobat o finanțare suplimentară de 165 de milioane de euro pentru Republica Moldova în vederea achiziționării de gaze de pe piața liberă și nu de la Gazprom.

Suma acoperă 75% din necesarul de gaze al țării, susține Infotag.

„În 2023, vom continua să creștem finanțarea pentru Moldova. Am aprobat o finanțare suplimentară în valoare de 165 de milioane de euro pentru achiziționarea de gaz”, a declarat președintele BERD, Odile Renaud-Basso.

Moldova a primit anul trecut un credit revolving de 300 de milioane de euro, cu care Chișinăul a reușit, pentru prima dată, să cumpere gaz din surse alternative din Europa în locul celor pe care le achiziționa de la Gazprom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *