Iranul a vândut tot petrolul pe care îl stocase ani de zile offshore, iar Teheranul se chinuie, acum, să păstreze o creştere a exporturilor, în timp ce se luptă cu constrângeri legate de producţie, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.
Din ianuarie 2016, când au fost slăbite sancţiunile internaţionale, Iran a încercat să recupereze vânzările pierdute, aruncând în piaţă milioane de barili stocate pe nave petroliere offshore.
Surse citate de Reuters, aflate în industria de explorare şi transport petrolier, spun că Iranul a vândut, în ultimele două săptămâni, tot ţiţeiul din stocurile plutitoare. O parte parte era petrol condensat.
“Credem că aceasta (stocurile plutitoare, n.r.) a fost principala sursă de creştere a exporturilor”, a declarat Richard Mallinson, analist la Energy Aspects, adăugând că acum, că stocurile sunt terminate, cel mai probabil exporturile de petrol brut şi condensat vor scădea.
După ce au fost ridicate sancţiunile vestice, producţia Iranului a crescut de la 2,9 milioane de barili pe zi (bpd) la aproximativ 3,6 milioane bpd în iunie. Însă, de atunci, a crescut insesizabil – fluctuaţia a rămas între 3,6 şi 3,7 milioane bpd – chiar dacă Iranul a dus o luptă grea cu celelalte ţări membre ale OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) pentru a fi exclusă din tăierile de producţie care au avut loc de la 1 ianuarie şi vor ţine până în iunie.