Export-record de energie electrică azi, pe fondul vântului puternic și al consumului mic

România exportă astăzi masiv energie electrică, uneori la o putere echivalentă cu o treime din producția națională, potrivit datelor Transelectrica.

Vântul și apa folosite din abudență pentru generarea de energie electrică au condus la o producție de peste 9.000 MW în această dimineață – 9.200-9.300 MW la oele 09.00.

La ora 09.21, de exeemplu, România producea peste 9.300 MW de energie electrică din care circa 2.700 MW în turbinele eoliene și 2.400 MW în hidrocentrale. Inclusiv pe fondul disponibilității totale a centralei nucleare și a unei producții semnificative în centralele pe gaze (cărbunele “merge” și el dar la sub 1.000 MW), producția de energie este mult mai mare decât consumul, în condițiile în care oricum acesta este scăzut, și acum, fiind zi de week-end, este și mai scăzut – nici 6.300 MW la ora 09.21, moment la care am comparat datele.

Ca atare, la acea oră, exporturile de energie electrică erau la o valoare de 3.029 MW, un maxim orar al acestui an, din datele noastre, și, oricum, o valoare destul de rar întâlnită.

Mai jos, “imaginea” sistemului energetic la ora redactării acestei ștri.

Efectele abundenței de energie electrică se vâd și în prețuri.

Astăzi, prețul spot al energiei electrice este, în România, de 108 euro/MWh, la fel ca cel din Bulgaria, cu care suntem interconectați prin mecanismul de cuplare, și unul dintre cele mai mici din Europa, excepând zonele iberică și scandinavă. În ceea ce privește fluxurile fizice, în toate cele 24 de ore ale zilei, din rețeaua românească pleacă energie, concomitet, și în cea ungară și în cea bulgară.

Nivelul maxim pe fluxul România- Ungara va fi atins la ora 23.00, cu 2.433 MW export, iar cel pe fluxul spre Bulgraria la ora 17.00, cu 1.558 MW.

1 Comment

  1. Cu ce preț exportăm electricitatea verde,?? Altfel nu mă pot bucura,vreau să văd ce câștig eu plătind certificate verzi suplimentar!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *