În primele 10 luni ale anului 2023, Kazahstanul, cel mai mare producător din lume, a vândut pe piețele externe uraniu prelucrat în valoare de 2,46 miliarde de dolari, cu o treime mai mult decât în anul precedent, arată datele publice prezentate de agenția națională de știri din țara asiatică.
Este cea mai mare valoare din 2015 încoace, deși nu au fost cele mai mari livrări fizice.
Primele două piețe de export sunt cea chinezească și cea rusă
Dintre direcții, China a arătat cea mai bună dinamică: în perioada ianuarie-octombrie, compania de profil din Kazahstan a trimis acolo uraniu în valoare de 922,7 milioane de dolari, ceea ce reprezintă de 2,2 ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2022, conform sursei citate. În același timp, luna octombrie s-a dovedit a fi foarte reușită, cu 28% din toate volumele din acest an în termeni valorici: 258 milioane de dolari, de nouă ori mai mult decât în octombrie 2022. Există, de asemenea, o creștere spre Rusia: în 10 luni, volumele s-au apropiat de 1,2 miliarde de dolari (+72% în ritm anual). Prin urmare, creșterea exporturilor atât în China, cât și în Federația Rusă, a compensat scăderea consemnată pe o altă piață importamtă, cea canadiană. Livrările către această țară pentru 10 luni ale anului s-au ridicat la 168,5 milioane de dolari, adică un minus 70% de la an la an.
Kazahstanul, prin firma sa de stat Kazatmprom este cel mai mare producător de uraniu din lume, fiind responsabil cu 42% din producția globală, potrivit cifrelor din 2022. Compania extrage minereul din nu mai puțin de 26 de zăcăminte.
Compania a anunțat în primăvară că se pregăteşte pentru majorarea producţiei, pe măsură ce creşte şi cererea, inclusiv din partea unor producători de electricitate din Europa de Est, care sunt interesaţi să îşi reducă dependenţa de Rusia. Unele centrale nucleare din Europa de Est, care anterior îşi procurau uraniul îmbogăţit din Rusia, sunt interesate să încheie contracte cu compania kazahă începând din 2025, a declarat directorul general de la Kazatomprom, Yerzhan Mukanov, în aprilie.
Pe de altă parte, el a explicat și că există o cerere crescută din China, care încearcă să obţină uraniu pentru a-şi alimenta noile centrale nucleare pe care le are în vedere, dar şi pentru a-şi face stocuri, obiectivul Chinei este acela de a avea „livrări neîntrerupte pe termen lung”.
Cererea pentru uraniu este aşteptată să urce cu aproximativ o treime până în 2030, a estimat anul trecut World Nuclear Association, pe baza unei prognozate creşteri cu 16% a capacităţii reactoarelor nucleare.
Uraniul kazah ajunge și la Cernavodă
Toamna acesta, Kazatomprom a câștigat un contract de livrare concentrat de uraniu 65% în valoare de 32 milioane de dolari cu Nuclearelectrica. Concentratul de uraniu este folosit mai întâi la fabrica de prelucrare Feldioara, de unde este apoi transformat în bare de combustibil petru a fi folosit în reactoarele nucleare de la Cernavodă. Contractul este unul subsecvent dintr-un acord cadru mult mai mare, de 225 de milioane de dolari, semnat anul trecut, și care prevede livrarea a până la 6.000 de tone de concentrat de uraniu în patru ani.