Prețul spot al energiei electrice din seara zilei de 20 octombrie depășește cu mult prețul pieței ungare,și este dublu față de cel din Cehia și Slovacia, piețe cu care cea românească este cuplată.
Prețul spot (cel al PZU-piața pentru ziua urmăroare – n.red.) al pieței românești este de 88 de euro/MWh, la ora 19.00 a zilei de 20 octombrie, potrivit datelor Operatorului Pieței de Electricitate și Gaze de la București (OPCOM). Este mult peste prețul pieței ungare (70 de euro în acel interval orar) și dublu față de prețurile piețelor din Slovacia și Cehia (44 de euro/MWh).
După cum se vede din graficul de mai jos, chiar dacă în majoritatea intervalelor orare ale zilei, prețul spot din România este peste cel al piețelor cu care suntem cuplați, la ora 19 apare această creștere masivă, după care diferența se reduce din nou, până la convergență, chiar, pentru câteva ore.
O parte a explicației poate fi și faptul că mâine, România importă energie electrică prin rețeaua ungară în toate intervalele orare, la valoarea maximă posibilă tehnic și comercial (397 MW) – valoarea ATC, timp de mai multe ore.
De fapt, pe fondul opririi programate a centralei pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, de 860 MW (alături de alte opriri la grupuri mai mici) importurile de electricitate au crescut destul de mult, ajungând și la peste 2.100 MW putere orară în seara zilei de 14 octombrie. Or, acest deficit de electricitate generat intern nu poate duce decât la o creștere de preț, iar piețele românească, ungară, cehă și slovacă sunt cuplate prin preț, deci energia va “curge” din piața cu prețul mic spre cea cu prețul mare. De reținut și prognoza de vânt pentru mâine seară, care arată un aport redus al turbinelor eoliene.