Eximbank creditează Romelectro cu 150 de milioane de lei pentru finanţarea proiectelor

EximBank a acordat companiei Romelectro SA, unul dintre cei mai mari contractori generali pentru proiecte energetice, o facilitate in valoare totala de 150 de milioane de lei destinata finantarii proiectelor pe care societatea le are in derulare atat in tara, cat si in strainatate, potrivit unui comunicat al băncii pe care îl redăm mai jos

Facilitatea include o componenta de finantare ce acopera nevoile temporare de cash si una de garantare – scrisori de garantie bancara – si va asigura companiei finantarea necesara pentru executarea contractelor pe care firma le-a castigat in Romania si in strainatate.

”Aceasta colaborare inceputa in urma cu patru ani este una importanta pentru noi deoarece constituie un model al rolului definitoriu pe care EximBank il poate juca in implementarea planurilor de dezvoltare ale unei companii. Avand EximBank ca principal partener financiar, Romelectro a reusit atat sa-si majoreze portofoliul de proiecte, administrand mai multe contracte de mare anvergura in tara, cat si sa-si extinda si sa-si consolideze prezenta pe piete externe puternic concurentiale. Este dovada faptului ca, pentru orice companie care are alaturi o banca ce ii intelege cerintele si se adapteaza nevoilor sale, asa cum este EximBank, succesul nu va intarzia sa apara”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Numai pe parcursul ultimelor luni, Romelectro a castigat licitatiile organizate de CNTEE Transelectrica SA pentru modernizarea mai multor statii electrice de transformare, Focsani Vest, Roman Nord, Bacau Sud, Smardan, Craiova si Medgidia, contracte in valoare totala de peste 50 de milioane de euro. De asemenea se afla in faza avansata de finalizare proiectul de modernizare a statiei Bradu de 400/220/110/20 kV, cat si o investitie in mai multe segmente de linie de 220 si 110 kV in Kosovo.

In domeniul productiei de energie, Romelectro conduce contractele de retehnologizare a centralelor hidroelectrice de la Stejaru pe Bistrita si Slatina pe Olt, contracte in valoare totala de circa 80 de milioane de euro, precum si mai multe retehnologizari in termocentralele pe carbune apartinand CE Oltenia, iar in 2016 a semnat in parteneriat cu o firma din Spania contractul de realizare a unui grup pe gaze in ciclu combinat, de 430 MW, la Iernut, avand ca investitor pe Romgaz, un contract in valoare totala de 250 de milioane de euro.

O alta realizare de prestigiu in domeniu a Romelectro in parteneriat cu SAEM Energomontaj este executia si punerea in functiune cu succes ale blocului 1 de 1200 MW la termocentrala Burullus din Egipt.

”Evolutia pe care a avut-o in ultimii ani Romelectro ne consolideaza pozitia de cel mai important contractor general de proiecte energetice din Romania. Compania parcurge un moment foarte favorabil, pe langa proiectele din strainatate reusind sa castige licitatii organizate de companiile nationale pentru proiecte energetice de mare complexitate. In toate aceste proiecte Romelectro antreneaza multe firme romanesti de inginerie, fabricatie, constructii, montaj, intr-o misiune asumata de hub de promovare a industriei romanesti in tara si pe pietele internationale. Finantarea unor astfel de proiecte are nevoie de parteneri financiari solizi, cu expertiza in finantarea proiectelor industriale complexe si care sa cunoasca specificul pietei din Romania. EximBank este pentru noi un asemenea partener si noi ne dorim sa beneficiem si in anii care urmeaza de aceasta cooperare”, a spus Viorel Gafita, presedintele Romelectro.

El a adaugat ca, in perspectiva cresterii portofoliului de investitii in energie in Romania si cunoscand bine volumul si tendinta acestora in piata internationala, Romelectro va continua politica de consolidare a pozitiei sale de antreprenor general de obiective complexe, inclusiv prin punerea in valoare a potentialului specialistilor si companiilor din Romania.

 

Romelectro SA este contractor general pentru proiecte complexe de energie: producere (termo, hidro, regenerabile), transport si distributie ale energiei electrice, precum si de proiecte de infrastructura si din industriile neenergetice. Din Grupul ROMELECTRO mai fac parte ISPE si Electromontaj Sibiu. ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice) a fost infiintat in anul 1949 cu misiunea de a realiza ingineria pentru planul national de electrificare; ISPE a fost proiectantul general al Sistemului Energetic National din Romania, de la concept, la ingineria de detaliu, pentru toate termocentralele, statiile si liniile electrice si sistemul in ansamblu. Electromontaj Carpati Sibiu este contractor de lucrari de montaj instalatii electrice si de automatizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *